divendres, 5 de desembre del 2014

LITTLE CASTLE. Discoteca. Abaixadors 9. (1970's-1980's)

Article realitzat en col·laboració amb JORDI SERRANO




L'obertura de la Via Laietana el 1912 va escurçar considerablement el carrer Abaixadors que naixia igual que avui a la plaça Santa Maria del Mar. Quan als inicis dels anys 1970's el barri començava a animar-se amb l'aparició de Zeleste i la proliferació d'altres locals nocturns a l'entorn del Passeig del Born, una discoteca petita i discreta va obrir portes al número 9 del poc que quedava d'aquest antic carrer. Es deia Little Castle.
Tot i que s'ha trobat informació relativa a haver-s'hi celebrat algun concert, el local s'enquadrava bàsicament dins la tipologia del que podriem anomenar discoteques de parelles. Es caracteritzaven pel seu petit format, l'escassetat de llum i la priorització de la zona dels sofàs enfront la pista de ball. Aquest entorn fomentava la presència de parelles que, durant aquells anys on la repressió sexual era encara una constant en la nostra societat, cercaven racons d'intimitat per exercitar a les fosques l'art de la seducció entre delerosos treballs manuals i pregones exploracions epidèrmiques. No eren locals per anar a lligar sino més aviat per desfogar-se un cop ja havies lligat.
El Little Castle era realment un petit castell situat en una finca molt antiga, com tot aquell tros de barri. S'hi accedia baixant unes escales que conduïen a una mena de celler amb columnes i voltes al sostre. Era ple de còmodes seients vermells dins una atmosfera que preservava amb èxit la intimitat dels habituals. Un lloc tranquil amb música lenta, allunyat dels locals multitudinaris i farcits de gent, que proliferarien en aquella mateixa zona a partir de finals dels 1970's.  
Els anys han passat i un disco-bar conegut com a Club Astin ocupa des de 1999 aquell vell local que va viure el naixement del barri nocturn d'oci del Born.

COOPERATIVA LA FLOR DE MAIG. Sucursal núm. 6. Marià Cubí/Sagués. (1918-1950)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ, FRANCISCO ARAUZ i MAGDA LLURBA


*1920's.- Vista exterior de la sucursal de La Flor de Maig al barri Galvany.

La Societat Cooperativa La Flor de Maig va néixer al barri de Poblenou el 1890 i amb el temps va arribar a ser la més important de Catalunya amb diverses sucursals dispersades per la ciutat i una gran granja a Cerdanyola del Vallès com a instal·lació més destacada.
El 1918 es va fussionar amb La Formiga Obrera de Sants. En aquesta operació la cooperativa santsenca va aportar un immoble situat a la cantonada entre els carreres Sagués i Marià Cubí. Això va permetre a La Flor de Maig obrir la seva sucursal número 6 al barri de Galvany dins l'antic terme municipal de Sant Gervasi de Cassoles.
L'edifici disposava de planta baixa i un ampli primer pis. Als baixos hi havia instal·lada la botiga de queviures mentre que el pis superior acollia el cafè instal·lat en una sala molt espaiosa envoltada per un llarg balcó que recorria les dues façanes de l'edifici
La Flor de Maig va sobreviure a la Guerra Civil però el cooperativisme era ja un fenomen vingut a menys a causa, bàsicament, de l'origen obrerista del cooperativisme que el feia difícil de compaginar amb els postulats del règim franquista. Així doncs al 1950 la societat es va dissoldre i posteriorment als baixos de l'edifici s'hi va instal·lar una fusteria.
El 1983, coincidint amb l'etapa de boom del barri de Galvany com a zona d'oci nocturn, tot l'edifici es va condicionar per acollir el bar de copes Universal, inaugurant així una de les etapes més destacades del local. Finalment al juny de 2021 va ser enderrocat..

*1923.- Imatge de l'interior del cafè a la planta superior.