Agraïments a MARÍA JOSÉ GONZÁLEZ
Al febrer de l'any 1930 l'alcalde Darius Romeu i Freixa, Baró de Viver, va inaugurar la urbanització de la part superior del passeig de Sant Joan, des de la Diagonal fins a la Travessera de Gràcia. Aquest tram disposava d'un ampli passeig central que ha arribat als nostres dies. Un element diferencial i característic, però tristament desaparegut, eren els bancs de rajola de ceràmica situats a a banda i banda del passeig. Al mateix temps, hi havia un altre model de bancs de linia més monumental i clàssica, projectats per l'arquitecte Azúa, que tenien una curiosa i poc coneguda funcionalitat. Sobre el respatller central disposaven d'una mena de vitrines de vidre. L'interior d'aquests armaris contenia unes entostes amb llibres.
Aquesta va ser la primera biblioteca pública a l'aire lliure de la ciutat. Un empleat municipal identificat amb la paraula Lectura en el seu uniforme era l'encarregat d'obrir els armariets i lliurar els llibres als ciutadans que s'asseien després als bancs per a llegir-lo. A l'estiu era força habitual veure-hi molts barcelonins exercitant el noble art de la lectura. En arribar l'hora del tancament el mateix empleat recollia els llibres, els tancava als armariets on quedaven dipositats totas la nit i fins l'endemà.
Va ser un sistema molt enginyós d'incentivar la lectura que es va fer força popular a l'època. Els bancs deixaren de fer aquesta funció després de la guerra i als anys 1950's, quan aquell tram de passeig havia estat rebatejat pel franquisme per dedicar-lo al General Mola, van ser definitvament eliminats amb les successives reformes dels jardins del passeig.
*1930.- La Vanguardia del dia 8 de febrer recollia en aquest article diverses referències als bancs-biblioteca inaugurats als jardins del passeig de Sant Joan.
*1930.- Un dels bancs biblioteca que allotjaven els llibres
*1929.- Dibuix de l'alçat i planta d'un dels bancs-llibreria del Passeig de Sant Joan, projectats per l'arquitecte Azúa.
*1930.- L'empleat municipal repartia els llibres guardats dins les vitrines situades sobre el respatller dels bancs.
*1930.- Els nens i nenes de les escoles es barrejaven amb els adults a l'hora de la lectura.
*1930.- Els bancs més senzills eren construits amb peces de ceràmica de colors.