dijous, 14 de març del 2024

CLÍNICA DELS DOCTORS LLAURADÓ I JULIÀ. Carrer Roger/ (1926-1970's)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a JOANA FRANCÈS

*1926.- Vista del frontal de la façana de la Clínica Llauradó i Julià al carrer Roger de Sants. (Font: Col·legi Oficial de Metges de Barcelona)

El dia 10 de gener de 1926 va ser inaugurada al carrer Roger del barri de Sants una clínica mèdico-quirúrgica per encàrrecs dels doctors Francesc Llauradó i Clavé i Rafael Julià i Rosés. L'edifici, de nova construcció, era situat als afores del barri i havia estat dissenyat per l'arquitecte Lluís Planas, que començà a construir-lo a finals de 1924 en un estil noucentista amb baixos i primer pis. També disposava d'una capella, executada per Josep Batllori amb peces d'alabastre català, que el dia de la inauguració va ser beneïda pel rector de la parròquia de Santa Maria de Sants mossèn Josep Puig i Moliné.

*1920's.- La clínica quedava emplaçada al començament del carrer Roger, molt a prop de la carretera de Sants. (Font: Ajuntament de Barcelona).

*1930's.- Emplaçament de la Clínica Llauradó i Julià. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

En la construcció de la Capella de la Clínica, Josep Batllori va encarregar al francès Maurice Raud a través de l'empresa Manufacture Parisienne de Albâtres Naturel l'execució dels elements escultòrics de la capella. Raud disposava des de 1917 d'un taller propi al municipi de Serral a la comarca tarragonina de la Conca de Barberà, on treballaven l'alabastre extret de les roques de les pedreres locals. L'edifici de la clínica estava envoltat per un petit jardí i separat uns metres de la vorera i el carrer per una tanca metàl·lica.  

*1926.- Retall de la notícia, publicada al diari La Publicitat del dia 16 de gener d'aquell any, sobre la inauguració de la Clínica que era situada al nord del barri en direcció a Collblanc. En el text hi trobareu referències al carrers Castella (actual Jaume Roig) i París (actual Avinguda de Madrid). (Font: ARCA

A la mort del doctor Llauradó la clínica va passar al seu fill Antoni Llauradó i Tomàs que mantingué la seva societat amb el doctor Julià. La Clínica estava dotada ja en els seus orígens d'aparells ultra-violeta i de radiodiagnòstic i arribà a tenir 12 llits d'hospitalització després de la Guerra, segons consta en un estudi de la Societat Catalana de Pediatria de 1965-66. La Clínica es mantingué activa fins entrats els anys 1970's i als primers 1980's es va enderrocar l'edifici per construir-hi habitatges.