dissabte, 28 de març del 2015

AUTOMÒBILS IDEAL. Tallers Hereter. (1915-1919)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ



El 1915 l'empresa Talleres Hereter S.A. va començar a fabricar automòbils a Barcelona, als seus locals instal·lats al triangle Diagonal/Moià/Aribau. Aquests utilitaris es comercialitzaven amb el nom de Cochecitos Ideal i en aquells moments competien en el mercat amb els David també fabricats a Barcelona. Els Ideal havien estat dissenyats pels germans Carles i Claudi Baradat i posteriorment Laureà Hereter en va comprar la patent per fabricar-los en tres models: Sport, Turisme i Ciutat. També disposaven de la maquinària de fabricació que provenia de l'empresa Batlle, Custals i Cia que havia entrat en fase de liquidació. 
La comercialització dels cotxes Ideal s'estengué durant els tres anys del periode que abasta entre 1915 i 1918 fins que l'empresa va abandonar la producció d'automòbils per dedicar-se gairebé en exclusiva als transports aèris. En total el numero de cotxes venuts va arribar als 120.
Talleres Hereter disposava també d'un altre taller al carrer Rosselló 191 tocant a Aribau, al costat de les oficines de la companyia, així com d'una botiga d'exposició i venda al Passeig de Gràcia. L'empresa va fer fallida el 1921 i els cochecitos (que en realitat no eren pas petits) van quedar en la història dels primers prototipus fabricats a Barcelona amb motor de 4 cilindres i 1,2 i 2,8 litres.

*1915.- Les diverses dependències de l'empresa Talleres Hereter


*1915.- Dos dels tres tipus de cotxes comercialitzats per Ideal-Talleres Hereter.




*1916.- Tres imatges de la nau que acollia els tallers Hereter a la Diagonal entre Muntaner i Aribau amb entrada pel carrer Moià. (Fotos: El Heraldo Deportivo)

PERFUMERIA IDEAL. Gran Via 642 (1902-1923) i Gran Via 648 (1923-1970's)

Article elaborat en col·laboració amb ENRIC COMAS i PARER, EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i FRANCISCO ARAUZ.


*1903.- Entrada i aparador de la Perfumeria Ideal (Foto: Adolf Mas / AFB)


Oberta al públic a l'any 1902 per Teodor Sánchez Illà, la Perfumeria Ideal era un establiment modernista amb una rica i espectacular decoració interior de la que destacaven els seus forjats, sostres. columnes i capitells, A l'any següent el local va ser guardonat amb el segon premi (accèsit) en el concurs d'establiments artístics que anualment convocava l'Ajuntament de la ciutat. El jurat va tenir que decidir entre aquesta botiga i el Cafè Torino de Passseig de Gràcia/Gran Via, que finalment va resultar guanyador.


*1903.- La Vanguardia del 29 de setembre d'aquell any informava de l'atorgament a la Perfumeria Ideal del segon premi del concurs anual d'edificis i establiments artístics.


*1903.- Dos fragments del veredicte del jurat publicats a l'Anuari de l'Ajuntament. (Cliqueu sobre les imatges per ampliar-les)

Una dècada després l'establiment era dirigit per Antoni Alemany i hi destacava la seva secció de perruqueria per a dones i nens que figurava entre les més acreditades de la ciutat. 


*1918.- Publicitat insertada a la guia Select Guide Barcelona. (Font: Arxiu Francisco Arauz)


*1919.- Il·lustració pertanyent a un calendari publicitari de la Perfumeria Ideal. (Font: todocoleccion)

Al 1923 Antoni Alemany va obrir un altre establiment molt aprop, al número 648 fent cantonada amb Pau Claris, i al mes de juny d'aquell mateix any liquidava les existències de la Perfumeria Ideal original del número 642. S'havia consumat el trasllat del negoci.

*1923.- (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 16 de maig)


*1927.- Diploma concedit a Antoni Alemany a Paris. 

En aquesta nova ubicació la Perfumeria Ideal va mantenir-se fins entrada la dècada dels 1970's.