dissabte, 7 de desembre del 2013

CASA MORITZ. CERVESERIA - RESTAURANT. Muntaner 2-4 (1897-1919)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i MARIA JOSÉ GONZÁLEZ
  
 
  
*1908.- Publicitat de Casa Moritz a La Vanguardia.
 
Situada a l'inici del carrer Muntaner, fent cantonada amb el número 183 de Sepúlveda i davant la placeta triangular del mateix nom (avui dedicada a Goya), la cerveseria Moritz havia estat fundada el 1897 per l'alsacià Louis Moritz Trautmann (1830-1920), que el 1864 havia establert la seva fàbrica de cervesa molt aprop, concretament a la cantonada del carrer Casanova amb la Ronda de Sant Antoni.  

*1909.- Publicitat apareguda a l'Almanac de L'Esquella de la Torratxa (Font: Ateneu Barcelonés).

*1900's.- La placeta de Sepúlveda i l'edifici de la cantonada amb Muntaner on hi havia la cerveseria Casa Moritz  (Foto: Àngel Toldrà Viazo).

A partir de 1904 la cerveseria va passar a ser també restaurant amb el nom de Casa Moritz. El local disposava d'uns jardins a l'interior de l'illa on sovint s'organitzaven trobades i reunions s'entitats i associacions. Era també lloc ideal i força apreciat per celebrar-hi banquets familiars, noces i comunions.

*1911.- Un retall del diari ABC en el que es dóna compte d'una reunió a la cerveseria Moritz per tractar de la construcció d'una Casa dels Estudiants.

 
*1919.- Anunci d'una trobada d'una societat d'ocellaires a Casa Moritz. (Font: Hemeroteca de La Vanguardia). 
 
Al febrer de 1917, davant l'auge que havia adquirit el fenòmen dels cabarets, els propietaris del local van decidir incorporar a l'oferta un Salón-Tango que havien condicionat als baixos del local. La distribució d'aquest espai era força curiosa. Comprenia la tarima enlairada reservada a l'orquestra davant de la qual s'estenia la pista del ball vorejada de taules i cadires. Tot plegat però, es complementava amb un seguit de reservats, batejats amb els noms de les grans ciutats europees, que feien les funcions de petits menjadors privats. Des de dins estant es podia escoltar la música, però  quedaven  discretament separats de la resta de l'espai mitjançants vidres glaçats que preservaven la intimitat del reservat.
A principis dels anys 1920's la Casa Moritz va tancar i al mateix lloc es va obrir el Bar Restaurante La Patria