dissabte, 30 de setembre del 2023

ELS PRIMERS CAMPS DE FUTBOL DEL C.E. EUROPA AL BARRI DE LA SAGRADA FAMÍLIA. (1909-1922)

Agraïments a JESÚS SERDIO

Abans de recalar a l'actual camp de futbol del carrer Sardenya, el Club Esportiu Europa va tenir un llarga pelegrinació per diferents espais per establir el seu camp de joc. El barri de la Sagrada Familia, aleshores encara conegut com El Poblet, va ser l'escenari on l'històric equip escapulat va tenir els seus primers terrenys de joc.   

Hi ha notícies que en un primer moment l'Europa s'instal·là sobre uns terrenys situats al Camp d'en Grassot, entre els actuals carrers Pare Clart i Indústria a prop del passeig de Sant Joan, sense que tinguem imatges d'aquest camp de joc.

*1910's.- En aquesta imatge aèria dels voltants de la Sagrada Família s'han marcat en verd els dos primers terrenys de joc del CE Europa al costat del temple de Gaudí. 

1909 -1912  Camp del carrer Mallorca/Sicília/Provença/Sardenya.


Aquest fou el primer terreny de joc de l'Europa davant de la Sagrada Família.


1912 -1919  Camp del carrer Marina/Rosselló/Lepant/Còrsega.

És a l'any 1912 quan l'Europa decideix llogar uns terrenys situats a l'illa formada entre els carrers de  Marina/Rosselló/Lepant i Còrsega i allà estableix el seu terreny de joc. L'equip vesteix encara a franjes blanques i blaves i queden uns anys per adoptar l'uniforme escapulat, que a partir dels anys 1920's esdevindria l'inequívoc signe d'identitat del club gracienc.

*1917.- Partit disputat el 5 d'agost d'aquell any entre el Club Esportiu Europa encara amb samarreta a franges verticals i una selecció de Barcelona al camp del carrer Marina. (Foto: Frederic Juandó/Revista Stadium)


1919 -1923  Camp del carrer Indústria/Sardenya/Claret i Sicília

El 1919 l'Europa canvia de terreny de joc propi i s'estableix en uns terrenys de lloguer situats a l'illa delimitada pels carrers de Marina/Rosselló/Lepant i Còrsega. En aquest periode l'uniforme europeísta incorpora el contorn del coll de color balu en el que sembla un presagi del posterior escapulari que s'estableix de manera habitual cap al 1926. Val a dir que en aquells llunyans anys 1920's l'Europa era el segon equip de Barcelona i Catalunya, per sota del Barça però per sobre de l'Espanyol.
Aquest camp disposava d'una tribuna capaç d'acollir fins a 3.000 persones a la banda del carrer Sardenya.



*1920's.- Diverses imatges del camp situat a Indústria/Sardenya/Claret/Sicília, on l'Europa disputà els seus partits fins el 1923. Al fons les torres de la Sagrada Família una mica més llunyanes.

*1923.- Imatge captada en direcció muntanya, el dia 15 de març d'aquell any, durant el matx disputat entre el CE Europa i el FC Barcelona al camp del carrer Indústria/Sardenya/Claret/Sicília. (Font. ARCA/Biblioteca de Catalunya).

Finalment el camp de l'Europa s'anà desplaçant progressivament cap a la zona del Baix Guinardó començant pel Camp dels Cuartels i acabant en l'actual terreny de joc del carrer Sardenya/Camèlies. 

*1923.- L'any 1923 com a campió de Catalunya el CE Europa s'establia al Camp dels Cuartels.

Enllaços d'interes: