*1961.- Aspecte de la part central de la Plaça Espanya amb els tramvies circulant pel seu perímetre.
La font monumental que Josep Maria Jujol (1879-1949) va aixecar al bell mig de la Plaça Espanya, amb motiu de la celebració de l'Exposició Universal de 1929, és avui un element indissociable d'aquell entorn que serveix d'entrada al recinte firal de Montjuïc.
Aquesta font però, apareix com un element inaccessible al vianant, que s'ha de conformar amb contemplar-la des de distancies superiors als cinquanta metres. Les possibilitats de copsar d'aprop els detalls i característiques dels nombrosos elements escultòrics que configuren el conjunt son nul.les. Una font de la que molta gent ignora que cadascuna de les seves tres cares simbolitza un dels tres grans mars que envolten la península ibèrica.
Aquesta mena d'ordre d'allunyament forçat que actualment tots tenim en relació a la font de Jujol no sempre va estar així. Quan va ser construida a l'any 1929 el cercle que l'envolta la font era totalment accesible i transitable. S'hi van instalar dotze fanals dobles i es va asfaltar tot l'entorn fins al límit dels tres petits llacs que reben l'aigua de les tres cascades respectives de la font. Davant de cadascun d'aquests llacs es va dibuixar al terra un cercle amb una greca que discorria per la part interior del perímetre de cada circumferència, que simbolitzava les onades del mar. Passejar per aquest espai central de la plaça permeria també veure detalls dels conjunt monumental com les escultures dels cocodrils que treien el cap per sobre l'aigua amb la boques obertes de les que sortien brolladors d'aigua. Pel perímetre circulaven els tramvies separats de la resta de la calçada mitjançant unes estretes voreres que permetien l'accés i baixada dels passatgers. L'espai central va acollir també durant temps diversos jocs infantils
*1929.- Vista general de la Plaça Espanya durant la celebració de l'Exposició Universal. El centre apareix ple de vianants al voltant de la font de Jujol. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)
*1929.- Detalls que avui passen inadvertits, com els brolladors que expulsen aigua de les boques dels cocodrils, eren abans a l'abast dels vianants que passejaven pel centre de la plaça i podien apropar-se a l'aigua.
*1948.- Vianants passejant pel centre de la plaça. En primer terme l'entramat de catenàries de les línies de tramvia que circumdaven la plaça.
*1950's.- En aquesta imatge es poden apreciar els tres cèrcols de trencadís de pedra que hi havien al peu de cadascuna de les tres cares de la font monumental de Jujol.
*1950's.- En aquesta imatge es poden apreciar els tres cèrcols de trencadís de pedra que hi havien al peu de cadascuna de les tres cares de la font monumental de Jujol.
Aquesta imatge del centre de la Plaça Espanya transitable va desaparèixer radicalment quan es van iniciar les obres per construir el pas soterrat per a vehicles. La plaça va ser reurbanitzada amb un terra de rajols no gaire agraciats de color rosa-marronós, que avui encara es podem veure en alguns sectors. Fou aleshores quan la possibilitat d'accedir al centre va quedar anul·lada del tot per un ampli espai de gespa que cobreix integralment el cercle central. Tot i que aquest fet probablement hagi protegit les escultures de la font de les agressions dels amics de l'esprai, l'allunyament del vianant d'aquesta obra de Jujol la fa més desconeguda per als barcelonins.
*2010.- Desaparegut l'antic espai transitable, avui una gran extensió de gespa i altres elements vegetals cobreix totalment el cercle central de la plaça, tot impedint la contemplació propera i detallada dels elements escultòrics de la font de Josep Maria Jujol. (Foto: Carme CCL)