MIQUEL BARCELONAUTA
Agraïments a VALENTÍ PONS TOUJOUSE
Vista del xalet des de la Via Augusta amb les vies del carril de Sarrià en primer terme.Xalet residencial promogut per la família Caralt a finals de la dècada dels 1920's, quan va encarregar a l'arquitecte barceloní Joan Baptista Serra de Martínez (1888-1962) la seva construcció en un terreny que feia cantonada entre el carrer Ganduxer i l'antiga avinguda de Sarrià (avui Via Augusta), davant de les vies del ferrocarril que circulava a l'aire lliure.
L'edifici es caracteritzava per la seva asimetria que es feia palesa en la disposició dels quatre terminals dels extrems de l'edifici que eren de perfil sinuós i estil afrancesat. Dels quatre, el que tenia vistes a l carrer Ganduxer per la part més allunyada de la Via Augusta, presentava una alçària notablement superior als tres altres. L'envoltava un ampli i frondós jardí que arribava fins al carrer de la Reina Victòria paral·lel a la Via Augusta.
Seguint la recerca realitzada per Valentí Pons Toujouse, la família Caralt va traspassar la finca amb la casa a la família Baixeras. A la part de llevant de la façana s'hi va construir un cos adossat, que va trencar la asimètrica uniformitat del conjunt i que incloïa una galeria amb tres arcs de mig punt al pis principal de la casa i una terrassa al pis superior.
*1930's.- / 1950's.- Comparativa del xalet abans i després de la modificació per l'afegitó d'un cos a la façana de llevant.*1950.- El xalet vist des del carrer Ganduxer a la zona dels accesos al baixador de La Bonanova. (Foto: Autor desconegut).
L'edifici va ser enderrocat a principis de l'any 1975 en una operació immobiliària pròpia d'aquella època, que va portar habitacles de luxe al terreny que ocupava el xalet. Al 1977 ja eren a la venda els nous habitatges construïts a la zona que havien ocupat el xalet i el seu espaiós jardí.
*1960's.- Dues fotografies aèries dels últims anys de l'edifici, que aquí apareix ja envoltat de les noves edificacions que van anar canviant radicalment a imatge d'aquell barri de xalets i torretes. (Fotos: SACE / TAF).
*2010's.- Vista dels edificis que es varen construir en el lloc que ocupava el xalet. (Font: GoogleEarth).