dissabte, 10 d’agost del 2013

EL CASTELL DE MASCARÓ. El Guinardó. (1899-1940's)


*1900's.- El castell de Mascaró envoltat d'horts presidia el barri del Guinardó des del seu turonet.
 
Cap a finals del segle XIX, una de les maneres habituals que tenien les classes més benestants de la ciutat per mostrar el seu poder i estatus social, era a través de les seves luxoses residències familiars. Mentre que uns optaven per construir-les a l'emergent Eixample, altres van optar per establir-se en zones més allunyades del centre de la ciutat, la qual cosa els hi donava una aparença i un aspecte rural que encara afavoria més la sensació de grandesa i poder del propietari.
Alguns d'ells no van estalviar esforços ni diners per veure acomplert el seu somni de disposar d'una rèplica d'un castell medieval en plena Barcelona i sentir-se talment com un senyol feudal.
Aquest va ser el cas de Francesc Mascaró i Gaurán, que es va fer construir un castell al Guinardó seguint els cànons estètics de les fortaleses de l'edat mitjana. El va aixecar en un petit turonet al peu del Turó de la Rovira. La finca on s'ubicava el castell coincideix amb l'espai actualment delimitat pels carrers Garriga i Roca, Ercilla, Sales i Ferrer i l'avinguda de la Mare de Déu de Montserrat. 


*1935.- Emplaçament de la finca del Castell de Mascaró sobre un plànol municipal dels anys 1930's. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).

A començaments del segle XX, la manca d'edificacions en aquell indret realçava més la imatge del castell sobre el turó. Francesc Mascaró, a banda de ser el terratinent més poderós del Guinardó, va tenir una gran activitat al barri i va lluitar per aconseguir l'arribada del tramvia des del centre el Barcelona. Va organitzar la primera festa major del barri l'any 1902 i també va ser el primer president de la comunitat de propietaris del Guinardó, de la qual en va establir la seu en el propi castell. Després amb els anys passaria al Mas Guinardó. [1]

*1900's.- Francesc Mascaró amb la resta de propietaris de la zona fotografiats a la sortida de la primera reunió celebrada al castell. A la imatge es poden veure també alguns membres del servei i el sereno del barri a la part inferior esquerra de la imatge.

al castell era situada a la cantonada de Mare de Déu de Montserrat amb Garriga i Roca. Tota la finca era envoltada per una mena de mur que intentaba donar una aparença de fortificació.
Acabada la Guerra Civil, el castell va ser enderrocat i en l'espai que ocupava la finca s'hi va aixecar un grup de cases baixes i modestes, conegudes popularment com Les Cases del Turó. Formaven un entramat urbà amb tres petits passatges (Alt Turó, Mig Turó i Baix Turó) que encara existeixen avui. A partir dels anys 1970's part de les antigues construccions van deixar pas a d'altres de més modernes amb més alçaria.
 
*2007.- Imatge actual de la cantonada on hi havia l'entrada al castell. Les escales que creuen en diagonal l'illa de cases coincideixen amb el mateix lloc on hi havia les que portaven a la part alta del turonet on hi havia el castell.

[1].- Sindreu i Pons, Carles, El Senyor Joan del Guinardó.

Més informació al Bloc Memòria dels Barris:
http://memoriadelsbarris.blogspot.com.es/2011/11/el-castell-de-mascaro.HTML