diumenge, 21 d’abril del 2013

RÈTOLS DE SENYALITZACIÓ DE CARRERS de façana a façana. (1960's-1980's)

Agraïments a ENRIC H. MARCH i CARMEN GIMÉNEZ


Cap a mitjans dels anys 1960's el paisatge urbà barceloní va viure la irrupció d'un nou sistema de senyalització de carrers. L'objectiu era la identificació a llarga distància de les vies secundàries que embocaven en alguns dels carrers més importants. Es tractava de grans rètols  de material plàstic i dissenys diversos amb potent il·luminació nocturna, que penjaven del mig del carrer subjectats amb cables a les façanes a banda i banda de la via.
Cal reconèixer que assolien perfectament el seu objectiu. Així doncs, des de la Rambla estant, confondre el carrer Unió amb Conde del Asalto (actual Nou de la Rambla) era pràcticament impossible. L'agressió i l'impacte visual que comportaven eren però, d'allò més aterridor, tot i que l'invent comptava, lògicament, amb el beneplàcit de les associacions de botiguers i comerciants, que així asseguraven una identificació gairebé infal·lible del carrer on tenien el seu negoci.


Aquests rètols, naturalment escrits en castellà, eren típics als carrers que van a parar a la Rambla, però també se'n podien trobar a d'altres indrets:

* Conde del Asalto (cantonada Rambla i n'hi havia també un altre a la banda del Paral·lel, penjat entre el Teatre Arnau i l'edifici que acull el Bagdad).  
* Unión (visible des de la Rambla i substituït després per un altre compartit amb Marqués de Barbará
* Boquería, (al començament del carrer)
* San Pablo (al costat del Liceu)
* Riera Alta (davant dels magatzems El Barato a la Ronda Sant Antoni)
* Rosal (al començament del carrer al costat de El Molino).

*1960’s.- Primer rètol d'aquestes característiques instal·lat al carrer de la Unió i visible des de la Rambla, en una imatge coincident les festes de Nadal.


*1966.- El rètol de l'entrada al carrer Unió durant les obres d'ampliació del metro fins a Drassanes.

*1969.- Rètol al carrer Nou de la Rambla (aleshores Conde del Asalto) amb el monument a Raquel Meller en primer terme. (Foto: Joan Miquel i Quintilla)

Amb l'arribada de la democràcia, la catalanització i actualització del noms dels carrers i les noves ordenances municipals aquestes retolacions van ser progressivament retirades. Només en alguns casos, com el del carrer Nou de la Rambla (antic Conde del Asalto) es varen catalanitzar i substituir per uns de nous, que varen romandre fins a finals dels anys 1980's.

*1987.- Els rètols del carrer Nou de la Rambla, substituts dels de l'antic de Conde del Asalto, van ser dels últims d'aquest sistema de senyalització.

*1960's.- El rètol lluminós que identificava el carrer Sant Pau instal·lat al costat del Liceu i visible des del Pla de la Boqueria i la Rambla.