dissabte, 12 de juliol del 2014

MAGATZEM INDUSTRIAL. Casp / Roger de Flor. (1900's-1960's)

Article elaborat a partir d'un treball de recerca d'ENRIC COMAS i PARER i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ.

Magatzem industrial i de distribució situat al número 114 del carrer Casp fent cantonada amb Roger de Flor, aquest local va tenir diversos usos al llarg de la seva existència. 
A començaments de segle XX al mateix lloc hi hagué el local d'un negoci de fustes conegut com Depósito Central de Maderas SA [1]. Posteriorment va acollir el magatzem i tallers de l'empresa Bertrán Hermanos dedicada a la confecció de pelleteria, que tenia la botiga al carrer Fontanella 16. Molt probablement cap a finals dels anys 1920's el local deixaria de pertànyer als Bertrán i es va dedicar a altres negocis entre ells un de taller de reparació d'automòbils fins que va passar a ser propietat de la família Muniesa, una de les més notables en el sector majorista del negoci d'ous, volateria i caça.

*1926.- Fragment d'una factura de Peletería Bertrán (Font: todocoleccion.net


*1933.- Emplaçament del magatzem a la cruïlla Casp/Roger de Flor segons un plànol municipal parcel·lat. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya) 

Amb l'esclat de la guerra i després de la col·lectivització dictada pels sindicats, el negoci dels Muniesa és confiscat i el local acull el magatzem de distribució i control d'ous i volateria. Són temps revolucionàris que marcaren la vida de la ciutat durant el conflicte civil generat per l'aixecament militar feixista de juliol de 1936. El local conservava encara pintat sobre la façana el dibuix del tigre de la marca de Peletería Bertrán, així com els contorns de l'antic rètol amb les lletres suprimides.


*1937.- El rètol Almacen de Huevos adverteix de la nova funció del local, que encara conservava a la façana el dibuix del tigre identificatiu de l'empresa Peleteria Bertrán



*1936.- Nota publicada al diari anarcosindicalista Solidaridad Obrera en la que es donen instruccions sobre el paper del magatzem de Casp 114 com a centre de control de distribució d'ous i volateria. (Font: Solidaridad Obrera 23.setembre.1936) 


*1936.- Retalls de La Vanguardia sobre les mesures de control de distribució i venda d'ous a la ciutat. (Font: Hemeroteca La Vanguardia) 


*1937.- El camió de repartiment d'ous davant del magatzem de Casp / Roger de Flor. 

La pista d'aquest local desapareix cap a finals dels anys 1960's quan al xamfrà es construeix l'edifici d'habitatges amb façana de maó vist que hi podem veure actualment. 

[1].- Anuario-Riera. 1908, núm.1, pàgina 604.

CARRER DELS ARCS DE JONQUERES (S. XIII - 1911)




Petit carrer que discorria entre la plaça de Jonqueres i l'inici de la Riera de Sant Joan, que li donava continuïtat a partir de la cantonada amb el carrer de Sant Pere més Alt que menava cap al Palau de la Música. En aquest punt hi havia la Casa de Gremi de Velers (1758-1763) encara avui existent tot i que modificada, en la que hi destaquen els esgrafiats de la façana i la imatge de la Puríssima Concepció a la cantonada sobre el balcó del primer pis.
El carrer seguia el curs de l'antic Torrent del Merdançar. Els arcs a que es refereix el seu nom podrien provenir de l'antic aqüeducte romà que hi hagué a la zona i que desaparegué abans del segle IX, tot i que de les seves runes se'n té notícia que es mantingueren fins al segle XI. [1]. 
El carrer dels Arcs de Jonqueres va desaparèixer amb la reforma i obertura de la Via Laietana. Només en queda el tram de l'esmentada casa del Gremi de Velers que es va mantenir en la definitiva urbanització executada a començament dels anys 1910's.

*1909.- El carrer dels Arcs de Jonqueres a la cantonada amb Sant Pere Més Alt. (Foto: Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

*2014.- Imatge actual de La Casa del Gremi de Velers, entre la seu de La Caixa i el Palau de la Música.

*2012.- Detall actual de la balconada de la Casa del Gremi de Velers amb la imatge de la Puríssima.



[1].- Vallescà, Antoni. Las calles de Barcelona desaparecidas. Llibreria Millà. Barcelona. 1945