divendres, 25 de gener del 2019

CAFETERIA COSMOS. Plaça del Teatre / Escudellers. (1911-2019)


*1950's.- Vista de la terrassa i l'entrada al Cosmos reformat encara dins el vell edifici. (Foto: Josep Brangulí)  

Tot i que generalment s'associa la Cafeteria Cosmos amb l'arribada dels marins nordamericans a Barcelona als anys 1950's, l'orígen d'aquest establiment de la part baixa de La Rambla era molt més antic.
Paco Villar en el seu magnífic i exhaustiu estudi històric sobre el Barri Xino, fixa la  inauguració del primer Cosmos el dia 7 d'octubre de 1911 com a xocolateria i cafè propietat de la família Cruselles [1]. No seria però, fins al 1927 que el matrimoni Mur adquiria el local per transformar-lo en un bar on se servien tapes i menjars casolans. El 15 de setembre d'aquell any va ser reobert pels nous propietaris.

*1927.- Anunci de la reobertura del Cosmos al setembre d'aquell any (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

La fama del Cosmos a la Plaça del Teatre darrera del monument a Pitarra comença a disparar-se a partir dels anys 1950's quan s'amplia el negoci, la cafeteria queda emplaçada als baixos i al pis superior s'hi instal·la el saló restaurant. Es modernitza la decoració i els rètols de l'establiment i el local adquireix un to de certa categoria. Aquesta etapa coincideix, com s'ha apuntat al principi,  amb l'arribada dels mariners de la Sisena Flota. La terrassa del local començarà aleshores a comptar amb la presència diària de prostitutes d'una certa categoria que hi establiran la seva base d'operacions. A l'entorn del local no hi manquen improvisats professors d'anglès que ensenyen a les noies les nocions bàsiques per entendre's amb els mariners i poder negociar les característiques i el preu dels servieis. La major part d'aquestes senyores emigraran ben aviat a d'altres zones de la ciutat i el comerç carnal al voltant del Cosmos s'anirà degradant progressivament amb el pas dels anys.
L'altre gran moment de la història del local és al 1967. El seu propietari Josep Mur decideix enderrocar tot l'edifici,  que serà substituït per un horrorós bloc de vuit alçades, que trenca de forma radical la uniformitat i la volumetria de les construccions de la plaça i que sembla més propi d'un bloc d'apartament de primera línia de mar d'una localitat costanera de platja que no pas de la popular Rambla barcelonina.
La reobertura de la cafeteria, novament reformada i ampliada dins el nou edifici, es va produir el 26 d'octubre de 1968, A sobre del local havien emergit set pisos que donaven cabuda als anomenats Apartamentos Mur Mar, idonis per consumar tot allò que s'havia negociat abans uns metres més avall. A partir del 1988 el negoci va ser adquirit per una cooperativa laboral amb 8 socis. 

*1968.- Fragment del retall que La Vanguardia va dedicar a la reinauguració del Cosmos.

Al gener de 2019 el Cosmos va anunciar el seu tancament i la reforma integral de l'edifici. Quedaven enrere milers de nits de conversa i desig, esquitxades sovint d'episodis de violència desencadenada entre els clients al voltant d'aquella barra sinuosa i freda, flanquejada d'un exèrcit de tamborets giratoris ancorats al terra, per assegurar que no volessin quan venien mal dades.

*2000's.- L'ondulant barra de l'interior del Cosmos, icona representativa dels últims anys del local. (Foto: Autor desconegut
 
*2000's.- Vista de la terrassa exterior del Cosmos. (Foto: Autor desconegut



 
*1960's/1970's.- Diverses mostres de material publicitari del Cosmos després de la reforma de l'edifici. 
 
[1].- Villar, Paco. Historia y leyenda del Barrio Chino. Edicions la Campana. Barcelona. 1996.