dissabte, 21 de març del 2015

CASA CIPRIÀ CALVET. Manso / Calàbria. (1887-1960's)

Article elaborat amb la col·laboració d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS i PARER

*1910's.- Un carro circulant per davant de la casa Ciprià Calvet. (Foto: Gabriel Casas i Galobardes / ANC)

Projectat pel mestre d'obres Dimas Vallcorba i construït l'any 1887, aquest edifici ocupava el xamfrà entre els carrers Manso i Calàbria davant de l'actual CAP Manso. El 1903 va ser objecte d'una remodelació a càrrec de l'arquitecte Josep Plantada i Artigas.
Ciprià Calvet (1855-1930), conegut popularment com Canuto, va ser un pintoresc home de negocis i tractant de cavalls que havia començat con un simple carreter i amb el pas del temps va aconseguir fer fortuna gràcies a les seves habilitats comercials.

*1902.- Una curiosa cita a Ciprià Calvet publicada a La Vanguardia.


*1903.- Plànol de la façana de l'edifici corresponent a la remodelació projectada per Josep Plantada (Font: AHC)

*1911.- Referència a les quadres de Ciprià Calvet en un article publicat arrel de la vaga de gener d'aquell any. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1916.- Ciprià Calvet feia també negoci amb la importació de cavalls. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1922.- Fragment de la crònica publicada a La Vanguardia sobre la participació de l'empresa de Ciprià Calvet a la cavalcada dels Tres Tombs del gener d'aquell any.

XALET ANTONIO ALMENDRO. Pau Claris / Consell de Cent. (1871-1966)

Agraïments a MIQUEL F. PACHA, EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS i PARER



Aquest vistós xalet amb elements neomudèjars va ser projectat pel mestre d'obres Jeroni Granell i Mundet (1834-1889) i enlairat a la cruïlla dels carrers Pau Claris i Consell de Cent el 1871. La façana s'orientava en paral·lel a la cantonada i constava d'un semisoterrani una planta baixa, lleugerament enlairada sobre el nivell del carrer, a la que s'accedia a traves d'una curta escala a la porta principal, el pis principal de planta de creu grega amb dues balconades laterals en forma de quadrant sobre les tribunes envitrallades del pis inferior i les golfes sota terrat. La decoració interior incorporava també elements neoàrabs.

Plànol del pis prinicipal de la Casa Antonio Almendro amb la distribució de les seves estances. (Font: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)

L'elegant palauet va ser la residència de la família de Francisco de Verdonces, militar de l'Armada i nebot del ministre de Marina Víctor María Concas.
Després de la Guerra Civil l'edifici va quedar desocupat i en estat semiruinós amb la coberta mig desmantellada.
Finalment als anys 1960's va ser enderrocat per tal de construir-hi l'Hotel Diplomatic inaugurat el 1967.

*1948.- Una imatge de l'edifici durant la postguerra captada des de la cantonada Pau Claris/Consell de Cent. (Foto: Enric Mateu i Bordàs).