dissabte, 13 d’agost del 2011

CASA FRANCESC RIERA. Balmes / Gran Via. (1892 - 1956)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

*1940's.- La Casa Francesc Riera als anys de la postguerra (Foto: Fons Ferran/ANC)

Situat al cèntric encreuament entre el carrer Balmes i la Gran Via, aquest edifici va ser construit per l'arquitecte Francesc de Paula del Villar Carmona (1860-1927) i es distingia perque les seves cinc plantes d'alçada eren rematades a les cantonades amb dues esveltes torres rodones i cupulades, que li donaven l'aparença d'un castell amb una alçaria i un perfil molt especials.

*1910.- Les dues esveltes cúpules de la Casa Francesc Riera destacaven sobre la cantonada Balmes-Gran Via a començaments de segle XX. (Foto: Lucien Roisin) 


*1910.- L'espessa fumera del tren del carrer Balmes creua per davant de la Casa Francesc Riera.

Durant els seus seixanta i escaig anys de vida, les dues punxegudes cúpules de la Casa Riera varen ser testimoni de moltes coses. Van veure aixecar-se el magnific edifici del Gas Lebon del carrer Balmes al costat de la Universitat, i després el monumental teatre Coliseum. Van veure com es soterraven les vies i el ferrocarril que circulava pel carrer Balmes. També van ser testimonis del cruel i espantós bombardeig que va destruir totes les cases d'enfront al març de 1938. I finalment, en els seus últims anys abans de ser enderrocades, van assistir al lent procés de construcció de la nova delegació provincial de l'Instituto Nacional de Previsión (avui seu de l'Institut Català de la Salut ).

*1925.- Detall de la porta d'accés a la Casa Francesc Riera a la cantonada Balmes/Gran Via.

L'any 1956, la Casa Francesc Riera fou enderrocada i seguint els criteris estètics de l'arquitectura franquista, ja aplicats anteriorment al passeig de Gràcia (Banco Vitalicio, Banco Rural y Mediterráneo) i a la plaça Catalunya (Banco Español de Crédito, Banco de Bilbao i substitució de l'antiga cúpula de la Telefònica), el nou edifici construit, propietat de la Unión y el Fénix Español, era fidel al neoclassicisme fred i rectilini propi d'aquells temps.

*1952.- Detall d'una de les cúpules de la Casa Francesc Riera (a la dreta de la foto) poc abans de ser enderrocada. Com es pot apreciar a la imatge estaven recobertes de petites peces de ceràmica que formaven franges de tonalitats cromàtiques alternes. L'edifici de l'Instituto Nacional de Previsión, que es veu a la vorera d'enfront, s'acabava de inaugurar l'any anterior sobre el solar que l'any 1938 va ser arrassat per les bombes de l'aviació italiana. (Cliqueu sobre la foto per agrandir-la)

*1952.- Una altra imatge d'una de les cúpules de l'edifici amb la Universitat al fons. (Foto: Fons Cuyàs. Institut Cartogràfic de Catalunya)

1 comentari:

  1. he de pedirle disculpas porque no le tengo en el historial de relación de blocs. Interesantísimo el suyo. Me he abonado a la primera. Por otra parte decirte que como veo que se dedica a las cosas desaparecidas, yo cuento con muchas fotos muy interesantes, hechas y no hechas por mí y, que si lo desea le puedo pasar sin ningún compromiso de su parte. Creo que todo es de todos si se hace un uso respetuoso y se ayuda a conocer esta ciudad. Un placer. Gracias por comentar en el bloc.
    miquelcartisano@hotmail.com

    Salut.

    ResponElimina