dissabte, 12 de desembre del 2020

XALET BAIXERAS. Via Augusta / Ganduxer. (1920's -1975)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a VALENTÍ PONS TOUJOUSE

Vista del xalet des de la Via Augusta amb les vies del carril de Sarrià en primer terme.

Xalet residencial promogut per la família Caralt a finals de la dècada dels 1920's, quan va encarregar a l'arquitecte barceloní Joan Baptista Serra de Martínez (1888-1962) la seva construcció en un terreny que feia cantonada entre el carrer Ganduxer i l'antiga avinguda de Sarrià (avui Via Augusta), davant de les vies del ferrocarril que circulava a l'aire lliure.

*1930's.- Emplaçament de l'edifici sobre un plànol de l'època (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).

L'edifici es caracteritzava per la seva asimetria que es feia palesa en la disposició dels quatre terminals dels extrems de l'edifici que eren de perfil sinuós i estil afrancesat. Dels quatre, el que tenia vistes a l carrer Ganduxer per la part més allunyada de la Via Augusta, presentava una alçària notablement superior als tres altres. L'envoltava un ampli i frondós jardí que arribava fins al carrer de la Reina Victòria paral·lel a la Via Augusta.

Seguint la recerca realitzada per Valentí Pons Toujouse, la família Caralt va traspassar la finca amb la casa a la família Baixeras. A la part de llevant de la façana s'hi va construir un cos adossat, que va trencar la asimètrica uniformitat del conjunt i que incloïa una galeria amb tres arcs de mig punt al pis principal de la casa i una terrassa al pis superior. 

*1930's.- / 1950's.- Comparativa del xalet abans i després de la modificació per l'afegitó d'un cos a la façana de llevant.

*1950.- El xalet vist des del carrer Ganduxer a la zona dels accesos al baixador de La Bonanova. (Foto: Autor desconegut).

L'edifici va ser enderrocat a principis de l'any 1975 en una operació immobiliària pròpia d'aquella època, que va portar habitacles de luxe al terreny que ocupava el xalet. Al 1977 ja eren a la venda els nous habitatges construïts a la zona que havien ocupat el xalet i el seu espaiós jardí.


*1960's.- Dues fotografies aèries dels últims anys de l'edifici, que aquí apareix ja envoltat de les noves edificacions que van anar canviant radicalment a imatge d'aquell barri de xalets i torretes. (Fotos: SACE / TAF).

*2010's.- Vista dels edificis que es varen construir en el lloc que ocupava el xalet. (Font: GoogleEarth).

3 comentaris:

  1. Gràcies Miquel,no el coneixia tampoc no freqüentava la part alta de la nostra ciutat. Aparenta una edificació regia i suntuosa... i agradable de contemplar.. i m'ha recordat, jo que de nano havia anat al col.legi Baixeres,-al cap de vall de la Via Laietana-, una façana assimilada.. potser tu ho saps ¿? i si estem parlant dels mateixos Baixeres.
    Salut company.

    ResponElimina
  2. Realment és Baixeras, amb a, no com l'he escrit jo, amb e.
    Sorry !!

    ResponElimina
  3. Aquesta casa Baixeras pertanyia al senyor Luis F Baixeras ia la seva esposa Rosa Tort. El senyor Baixeras va ser un dels tres fundadors del RACC i el seu primer president, després va viure el seu fill Luis i la seva esposa Pilar. A la guerra civil van haver de marxar de la casa i ja no tornarien mai.

    ResponElimina