diumenge, 17 d’octubre del 2010

CASERNA DE BOMBERS DEL CARRER PROVENÇA (1932-2010)



Aquesta caserna del parc de bombers de Barcelona fou construida l'any 1932 durant la Segona República. Ocupava la meitat nord de l'illa delimitada pels carrers Mallorca-Villarroel-Provença-Casanova que havia deixat lliure el Mercat del Ninot construit a la meitat sud. El projecte era una construcció en forma de U amb la sortida dels cotxes i camions pel carrer Provença. Una torre de cinquanta metres, per avistar des de dalt els fums dels incendis i assecar les mànegues, presidia el pati interior de la caserna  Un petit passatge transitable separava la caserna del mercat. A la façana de Casanova hi havien les oficines i la de Villarroel va ser enderrocada als anys seixanta per aixecar-hi un edifici d'habitatges, així com un petit jardinet triangular a la cantonada, on el 26 de gener de 1967 s'hi inaugurà una estatua de pedra amb un bomber que sostenia una nena en braços obra de l'escultor Sebastià Badia (1916-2009). 
El Cos de Bombers va ser un dels pioners de l'esport del voleibol a Catalunya. A mitjans dels anys setanta a la façana de Provença s'hi va afegir un segon pis. Aquesta ampliació va permetre que el dia de la Mercè de 1975 s'hi inaugurés una pista esportiva on l'equip de voleibol dels Bombers, que va arribar a militar a primera divisió, hi jugava els seus partits. Darrera quedaven més de dues dècades de jugar a la pista del pati de la mateixa caserna.
L'edifici va ser finalment enderrocat l'any 2010 per donar pas a l'ampliació de les urgències del veí hospital Clinic i a una nova caserna de bombers. La reubicació provisional d'aquest parc de bombers en els terrenys del Parc de l'Escorxador -al costat mateix de l'escultura de Joan Miró Dona i ocell- va rebre la repulsa unànime dels veins de la zona que en quatre dies es van trobar instal.lada la nova caserna prefabricada.   
 
 *1930.- Cantonada Provença-Casanova amb el solar on es va construir la caserna

*1950's.- Una vista del pati interior de la caserna amb la torre de guaita a la dreta

*1960's.- Vista del conjunt abans de l'amplicació de la façana del carrer Provença. (Fotos: Arxiu Històric de Barcelona). 

*2010.- Inici de l'enderroc

 
*2010.- El monument al Bomber protegit amb l'estructura metàl·lica que va permetre traslladar-lo a la caserna de Poblenou.

4 comentaris:

  1. Hola Barcelofilia:
    Avui just hi he passat, i una excavadora estava tirant les últimes parets del que va ser la caserna de bombers, i de veritat m'he posat trista, com van destruint tot, per fer només disseny ...
    Resulta, que després de fer aquestes fotos amb runes, em poso a mirar fotos a internet de la caserna i em surten unes fotos precioses del teu bloc i un post preciós, i no m'he pogut resistir, són precioses, de veritat i aquest post, jo no te'l havia vist.
    No obstant això, he posat l'enllaç al teu valent bloc, perquè és bo, ja saps que el segueixo i quan veig aquestes fotos antigues em quedo extasiada, com ahir per exemple amb l'hotel Colon ...
    I de veritat que sento que l'hagin destruït, aquest alcalde Hereu, el mateix que Porcioles i el mateix que N i N, amb la preciosa Rotonda, un altre disgust ... I abans havia d'haver sortit, no ens mereixem segons que polítics ...
    Les gràcies te les dono a tu per ser com ets, Gràcies de Mari Trini.

    ResponElimina
  2. Sabeu qui va ser l'arquitecte de l'edifici?

    ResponElimina
  3. Encara segueixo trobant a faltar aquella mítica casserna.P.D.Hi havia una porta just darrera de la famosa estatua del bomber i la nena on es podíen veure tots els vehícles des Bombers.

    ResponElimina
  4. I en què ha quedat tot això? Ni ampliació del Clínic, ni res ...

    ResponElimina