dimecres, 16 de febrer del 2011

HOTEL COLON. Plaça Catalunya (1918-1941)


MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a JORGE ÁLVAREZ, MARIA JOSÉ GONZÁLEZ i ENRIC COMAS I PARER



El primer Hotel Colón (1902-1918) va tenir un digne successor quan el 1918 va reinaugurar-se un cop reformat i ampliat el vell establiment. En el seu lloc s'hi va aixecar un nou hotel de set plantes d'alçada i 200 habitacions totes amb bany. Les obres havien començat el 1916 per iniciativa del propietari Ramon Pou i Riu, que va encarregar el projecte a l'arquitecte Enric Sagnier (1858-1931). La remodelació es va executar en dues fases amb l'objectiu de mantenir l'activitat de l'hotel. La primera fase afectava només a la meitat de l'edifici i la segona, que es va perllongar fins el 1919, va permetre acabar l'obra. L'aspecte exterior de la façana va canviar del modernisme al noucentisme.

*1917.- Curioses fotos on el nou Hotel Colón es veu a mig construir. Una part apareix ja enlairada, mentre que la que fa cantonada amb el passeig de Gràcia encara llueix la cúpula modernista de l'antic hotel. Els propietaris no varen voler que el negoci es ressentís per causa de les obres i aquestes es van executar en dues etapes per no haver de tancar l'establiment. 


 
*1919.- A l'hivern d'aquell any s'executava la part del nou edifici amb cantonada a Passeig de Gràcia. Foto captada durant la celebració d'una missa de campanya en els dies d'estat de guerra per la vaga de La Canadenca. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana / ANC)

Segons explica Sempronio, la terrassa del Colón va ser una de les més animades de la entremaliada Barcelona dels anys 1920's. Allà s'hi trobaven els tertulians de la penya vanguardista de Sebastià Gasch a la que s'hi va afegir el poeta Federico García Lorca quan va arribar a la ciutat. Fou en aquella mateixa terrassa on va ser assassinat d'un  tret Ròmul Bosch i Alsina l'any 1923. Hi destacaven dos tipus molt pintorescs: la florista Elisa i el porter Wladimir.



El 14 de novembre de 1924 s'hi va inaugurar la primera emissora de radiodifusió d'Espanya EAJ-1 Ràdio Barcelona. La sala de màquines era ubicada dintre de la gran cúpula que coronava l'edifici. L'emissora va ser traslladada només un any després al carrer de Casp. 

*1924.-La primera emissora de Ràdio Barcelona a l'interior de la cúpula de l'Hotel Colón.

*1932.- L'interior del bar de l'Hotel Colón.


*1934.- L'interior de l'American Bar de l'Hotel Colón en una postal publicitària.

Aquest Hotel Colón va ser testimoni dels moments més tensos de la història de la ciutat durant la República i la Guerra Civil. Va ser seu de sindicats i partits polítics i durant l'aixecament militar feixista del 18 de juliol de 1936 refugi ocasional dels militars rebels fins que, assetjats per les forces leials a la República, varen rendir-se i fets presoners.

*1936.- La façana de l'Hotel Colon després dels tiroteigs del dia 19 de juliol presentava nombrosos desperfectes com es pot comprovar a la imatge. Sobre el tendal es poden veure alguns matalassos que van ser emprats per evitar que les bales penetressin a les habitacions. (Foto: Carlos Pérez de Rozas. AFB)

Una altra imatge inoblidable de l'Hotel Colón és aquella en que apareix amb la façana colmada de pancartes i proclames comunistes, quan acollia la seu de les Joventuts Socialistes Unificades del PSUC i també de la UGT, i es va organitzar al davant de l'edifici una desfilada d'homenatge a l'URSS amb les imatges dels líders de la revolució bolxevic.

*1936. 8 de novembre. Imatge de l'acte d'homenatge a l'URSS organitzat pel PSUC a la Plaça Catalunya davant de l'Hotel Colon.

*1936.- La façana de l'Hotel Colón amb pancartes dels comunistes del PSUC i els retrats de Lenin i Stalin.

*1938.- L'Hotel Colón amb cartells del Casal Nacional de la Joventut a la façana, durant els últims mesos de la Guerra Civil.

*1939.- 27 de gener. Els franquistes encapçalats pel general Juan Yagüe arriben a la Plaça Catalunya per objectivar l'ocupació de Barcelona. A la façana de l'Hotel Colon encara es veuen restes del cartell del Casal Nacional. (Font: Belinogramme NYT. Col·lecció particular)

*1939.- Façana de l'Hotel Colon ja desprovista de qualsevol mena de rètol (fins i tot el de l'Hotel) que recordessin el passat i guarnida amb domassos amb simbologia del nou règim. Hi destaca un gran yugo y flechas, a la part alta del cos central de l'edifici. La imatge està captada durant les celebracions organitzades pels falangistes en els primers dies de maig. (Foto: Pérez de Rozas).

*1939.- 7 de maig. Aspecte que oferia la façana de l'Hotel Colon engalanada amb motius falangistes durant l'homenatge als caiguts. (Foto: Josep Brangulí)

*1939.- Dibuix publicat a la contraportada del suplement il·lustrat del periòdic italià Il Corriere della Sera. L'Hotel Colon és testimoni d''una crema massiva de material subversiu a càrrec del "foc purificador al servei del feixisme redemptor". (Font. La Domenica del Corriere. núm 7. Edició del 5-11 de febrer de 1939) 

L'Hotel Colón però, no va poder resistir el desenllaç de la Guerra Civil i el canvi de règim. La seva mera presència a la Plaça Catalunya provocava mals records als vencedors. Hi va haver algun intent de plantejar-ne una reforma i mantenir el seu ús hoteler. Es van presentar alguns projectes de reforma però el Banco Español de Crédito ja havia comprat l'edifici i no va trigar gaire en ser enderrocat i substituït per un nou edifici fidel a la línia neoclàssica estricta impulsada pel règim franquista. Així va emergir ben aviat la seu de l'oficina principal a Barcelona de l'esmentada entitat bancària, un edifici que destaca per la seva torreta central enganxada a la mitgera de la veïna casa Pich i Pon i equidistant de Rambla Catalunya i Passeig de Gràcia.

*1940.- L'Hotel Colón apareixia ja amb un rètol a la balconada que certificava la seva compra pel Banco Español de Crédito. Mentrestant, al centre de la plaça centenars de joves falangistes participaven en la missa de campanya del dia 2 de maig. (Foto: Josep Brangulí).

Projectes per a un nou edifici

*1940.- Al gener d'aquell any l'arquitecte Eusebi Bona va presentar un projecte que intentava mantenir l'ús hoteler de l'edifici, de fet era com una nova reforma de l'Hotel Colón que no va arribar a reeixir. El nou règim semblava tenir sentenciat a mort aquell edifici.

*1940.- Una variant del projecte anterior en la que es prescindia de la cúpula de la cantonada amb Passeig de Gràcia. (Font: Col·lecció Maria José González).
 
*1940.- Finalment Eusebi Bona va descartar les línies arrodonides a la cantonada amb passeig de Gràcia i presentà aquest projecte que s'assemblava molt més al finalment executat. La diferència fonamental era que la torreta contigua a la casa Pich i Pon no hi era i el volum edificiat es compensava amb més alçada de tot el cos de l'edifici que arribava a fins a vuit plantes.

Imatges de l'enderroc

*1941.- Imatge de les primeres obres de l'enderroc a l'interior de l'hotel. (Foto: Col·lecció privada Jorge Àlvarez).  

*1941.- Inici de l'enderroc als pisos superiors de l'hotel. Al fons les restes de l'estructura de la cúpula de la cantonada amb el Passeig de Gràcia. (Foto: Col·lecció privada Jorge Àlvarez).


*1942.- Dues fotografies grises i tristes on es veu l'Hotel Colón en fase l'enderrocament al fons, Mentrestant, en primer pla, membres del Frente de Juventudes reparteixen joguines entre els nens amb motiu de la Diada de Reis, sense que l'ordre, que tant exaltaven, estigui gaire present en la seva tasca de classificació del material. A la imatge superior es pot veure el governador civil Antonio Correa Veglison. (Fotos: Josep Brangulí)

*1942.- Dues imatges captades des del mateix punt on es pot veure el poc que quedava de l'Hotel Colón durant la fase final de l'enderroc de l'edifici. (Fotos: J. Gracia Torres. Col·lecció privada Jorge Álvarez)

*1942.- L'Hotel Colón, ja totalment enderrocat, vist des del centre de la Plaça Catalunya. (Font: Revista Destino).

La construcció de l'edifici Banesto

*1943.- Un nou edifici, promogut pel Banco Español de Crédito, començava a emergir després de l'enderroc de l'Hotel Colón. (Foto: Autor desconegut. Colecció privada Enric Comas i Parer).


*1945.- El nou edifici del Banco Español de Crédito (a les dues fotos en construcció) va ocupar el lloc de l'Hotel Colón, que no va sobreviure a l'inici de la dictadura franquista. L'antic hotel va començar a ser enderrocat a finals de 1941 i el nou edifici bancari no va quedar enllestit del tot fins a finals de 1947.

Enllaç d'interès: La Barcelona Oblidada. (Enric Comas i Parer)

9 comentaris:

  1. quina llàstima!!! qualsevol del edificis de la història de l'Hotel Colon es millor que la merda d'edifici del Banesto. Seria fantàstic que l'enderroquessin i poguessin reconstruir l'hotel.

    ResponElimina
  2. Era la seu del Comité Central del Partit Socialista Unificat de Catalunya.

    ResponElimina
  3. es tindria que tirar a terra i reconstruir-lo fil per randa, seria el millor hotel de barcelona.

    ResponElimina
  4. A casa tenim una foto de la plaça Catalunya el 1925 on es veu bé l'Hotel Colón i les cases que, després, el Corte Inglés es va encarregar d'anar enderrocant... http://arxiumorell.wordpress.com/2013/12/28/la-retrobada-amb-barcelona/

    ResponElimina
  5. Tothom oblida que el primer Hotel Colon era de l'arquitecte modernista Andreu Audet i Puig. Mireu les fotografies de l'original, hi veure que era molt millor com a edifici modernista que el noucentista de set plantes que va Sagnier.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó. El primer hotel Colon, que era modernista, era molt més bonic. I no oblidem, que Andreu Audet va fer més coses, com el Casino de L'Arrabassada, que en queden les ruïnes i penso que també s'hauria de recuperar.

      Elimina
  6. A Berlín hi havia el palau reial dels kaisers. Els comunistes el van tirar a terra, excepte la porta barroca. I en el seu lloc van construir la seu del govern de la RDA.
    I ara l'estan reconstruint.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs jo penso que aquestes joies que ens van robar, s'haurien de recuperar. A la fi, és el patrimoni de la ciutat que ha de perdurar sobre tots nosaltres.

      Elimina
  7. Taula rasa de tot el que tenia a veure amb la republica😬

    ResponElimina