diumenge, 19 de juny del 2011

CINEMA ATLANTA. Trafalgar 2 (1945-1987)

*1951.- Interior del cinema Atlanta

El dia 7 de març de 1945 va obrir portes el cinema Atlanta. Situat als baixos del gratacels de la plaça Urquinaona, a la cantonada de Jonqueres i Trafalgar, es va convertir ràpidament en una sala d'estrena molt popular en una zona on abundaven els cinemes (Borràs, Maryland, Palacio del Cinema). L'accés des del vestibul situava l'espectador a mitja platea en el moment d'entrar a la sala, que disposava també d'un primer pis o galliner fins completar un aforament de 350 butaques. 
El primer film que es va projectar a l'Atlanta fou "Me casé con una bruja" de René Clair amb Veronica Lake de protagonista.

*1978.- Una entrada del cinema Atlanta

Amb la fi del franquisme la sala, gestionada per Cinesa, va  iniciar una nova etapa en la que s'hi projectaven films de cult en versió original, que no s'havien pogut estrenar durant la dictadura per no passar la censura. Aquesta etapa en que l'Atlanta era catalogat com a Sala Especial va durar entre 1975 i 1977
Entre 1979 i 1984 l'Atlanta va canviar radicalment d'orientació i va projectar films eròtics d'escassa o nul·la qualitat, que aleshores duien la classificació "S" amb un advertiment de que podien ferir la sensibilitat de l'espectador. Finalment, en la seva última etapa, l'Atlanta va perdre el seu nom per passar a ser Sala X amb projecció de cintes pornogràfiques. En aquesta modalitat va debutar el 1984, però tingué una vida efímera de poc més de tres anys fins al seu tancament definitiu l'any 1987.

Algunes pel·licules d'autor estrenades al cinema Atlanta en versió original:

1975.- La caduta degli dei (Luchino Visconti)  
1976.- Les noces rouges (Claude Chabrol)
1976.- Roma (Federico Fellini)

4 comentaris:

  1. Grans records del cinema Atlanta. Abans de convertir-se en cinema de pel·lícules "S" va ser sala d'art i assaig. Aquí hi vaig veure alguna pel·lícula de Passolini i de Bergman.

    Una peculiaritat de la seva platea eren les maleïdes columnes que tapaven la visió de la pantalla.

    Després de tancar es va convertir en una botiga de roba i ara és una comissaria d'expedició de dni de la policia.

    ResponElimina
  2. Efectivament Enric, a l'article li falta una referència a l'etapa "culta" d'aquesta sala, quan s'hi varen estrenar un munt de pel·licules de cult prohibides pel franquisme. Conseqüències de la manca de temps i d'anar fent el bloc en estones mortes. Intentarem recordar tots aquests films o la majoria.

    ResponElimina
  3. El dia del meu naixement 26.02.1952 s'estrenava a Barcelona, juntament amb el cine Alexandra. Lolita la Piconera - Juanita Reina -http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1952/10/17/pagina-16/32807238/pdf.html?search=Lola%20la%20Piconera

    ResponElimina
  4. El seu propietari era el Sr. Modesto Castañe Llopart.

    ResponElimina