Durant l'espai temporal de les prop de dues dècades que van de la desaparició del Tostadero-Salón Tirolés fins a l'aixecament de l'horrorós edifici de vidre de Finques Forcadell, el número 3 de la Plaça de la Universitat va acollir les Galerías Universidad, pioneres juntament amb les Maldà d'una nova forma de concebre el negoci, caracteritzat bàsicament per la concentració en un espai únic i interior d'un gran nombre de botigues diferents. Aquesta alternativa comercial, tant en boga després a partir dels 1980's fins als nostres dies, va tenir una punta de llança en aquestes galeries.
Van ser inaugurades el 21 de desembre de 1954 i disposaven de dues plantes (baixa i principal). A nivell de carrer, dos passadissos aplegaven una trentena de botigues en una superfície de quanta metres de llarg per vint d'ample. Al fons del local, una font lluminosa decorava l'espai i a través d'una escala de marbre s'accedia al nivell superior, que constava de vuit seccions previstes per exhibicions de moda i artesania. El dissenyador de tot l'establiment va ser l'interiorista Domingo Serra. A l'entrada de l'esquerra des del carrer estant, hi havia una cafeteria i una oficina de quinieles i loteria.
*1954.- La façana exterior de les Galerías Universidad en un dibuix de Domingo Serra.
Un altre element novedós fou que a l'any 1955 es va instal·lar al la planta superior una sala de projeccions (Pantalla Publicitaria FIPSA) on s'exhibien gratuitament al públic spots publicitaris i petits documentals sobre els productes vinculats a les empreses que disposaven de botiga a les galeries.
Durant les campanyes de Nadal i Reis dels primers anys la inversió lumínica era força important i la façana apareixia radiant amb motius lluminosos nadalencs.
Però malgrat aquesta entusiasta arrencada, les Galerías Universidad van anar progressivament a menys. Ja a partir de mitjans dels 1960's, l'obertura de nous grans magatzems -especialment El Corte Inglés- va minvar considerablement l'interès del ciutadà per les botigues de les galeries, que eren ofertes en traspàs i arrendament de forma continuada.
A mitjans dels anys 1970's es varen clausurar definitivament les galeries i Finques Forcadell va adquirir l'immoble per aixecar-hi tot seguit la seva seu central, un edifici de vidre de vuit plantes i àtic que desentona profundament amb el conjunt de la plaça.
Alguns dels comerços que es van instal·lar a Galerías Universidad:
* Calçats Dover
* La Casa de las Gabardinas
* Electrodomèstics Electro Radio Sentís
* Royal Plastic
* Medias Delta
* Creaciones Juany
* Novedades Asunción Ballarda
* Lámparas Universidad
¿ no había una casa de duplicados de llaves ?....
ResponEliminaSí, cert, n'hi havia una... recordes el nom?
ResponEliminaMiquel, decididament el teu comentari sobre el el tema del duplicat de claus m'ha picat la curiositat. No crec que el nom de la botiga sigui facil de trobar, potser ni en tenia de nom. Però, almenys, els teus records m'han fet buscar i trobar un anunci sobre el tema que, com veuràs, he afegit al final de l'entrada. Gràcies i salutacions.
ResponEliminaTambé hi ha havia una botiga de vestits de nines que a mi em portava de cap.
ResponEliminaTambé i va haver una botiga de minerals i d’articles de broma
ResponEliminaVaig treballar d'aprenenta a una botiga de penjadors i ninos que estava a Les Galeríes Universitat.
ResponEliminayo trabajé en una joyería y objetos de regalo la dueña se llamaba fredes y tenía en la calle una vitrina que se exponían objetos de regalo
ResponEliminaDeportes Universidad.
ResponEliminaLuego se trasladó a Muntaner/Diputación.