dilluns, 9 de gener del 2012

CA'L SACRISTÀ. Cid / Peracamps. (1920's-1934)


*1930's.- El rètols verticals de neó de La Criolla i Ca'l Sacristà situats davant per davant dominaven sobre la foscor i la sordidesa del Barri Xino.

Juntament amb el mític dancing-club La Criolla, el cabaret Ca'l Sacristà va ser l'altre gran local canalla del Barri Xino de la Barcelona dels anys 1920's i 1930's. Estava situat just al front de La Criolla, a la cantonada entre el famós carrer del Cid i el petit carrer de Peracamps, que avui dóna nom al centre sanitari municipal que hi ha a la zona.

*1932.- Interior de Ca'l Sacristà, amb una mostra de la clientela habitual del local. Barreja de mariners, gent de mal viure, delinqüents i alguns turistes xafarders (com els tres del fons) que sovint sortien escurats o per cames. (Foto: Josep Maria de Sagarra) 

Conegut inicialment com el bar Nou, Ca'l Sacristà havia estat un típica taverna portuària que, a la vegada, era centre de reunió de gents de mal viure. Contrabandistes, mariners, lladres, prostitutes i pinxos n'eren la parròquia habitual. El cronista Sebastià Gasch el recordava guarnit amb una decoració de paissatges tropicals que destil·laven un cert aire colonial. A mitjans de la dècada dels anys 1920's Antonio Sacristà se'n va fer càrrec i ho va convertir en un ball i cabaret  que, amb el pas del temps i la creixent popularitat del carrer Cid i el seu entorn, va esdevenir un local de gran popularitat a la zona i un dels llocs habituals de fanfàrria nocturna. Els turistes amants d'emocions fortes van convertir-se en una altra cara de la clientela. Però el local també era conegut per ser un dels centres més actius del tràfic de drogues. Per la seva banda, els homosexuals i transformistes van començar a freqüentar-lo i alguns d'ells van arribar a actuar amb notable èxit a la pista del local. A començaments dels anys 1930's una decoracio amb motius orientals havia substituit les antigues pintures colonials

*1932.- Una excel·lent fotografia nocturna captada des del terra enllambordat del carrer Peracamps. A la dreta veiem el rètol vertical del  Bar Sacristà. El del fons és el carrer Cid i l'edifici que s'hi veu amb el gran llum de neó vermell al bell mig és el de La Criolla.


*1932.- Actuació d'un transformista sobre la tarima enlairada de Ca'l Sacristà. Al fons es pot veure a l'inrevés el rètol en vidre bisellat amb el nom del local. 


*1933.- Una parella d'homosexuals a l'interior de Ca'l Sacristà.

El 1934 Ca'l Sacristà va ser reformat de dat a baix i va convertir-se en el Wu-Li-Chang on els transformistes eren ja definitivament els reis de la pista.

*1935.- Emplaçament de Ca'l Sacristà i La Criolla els dos locals de més anomenada del Barri Xino dels anys 1930's. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu a sobre per agrandir)

*1948.- Vista de la cantonada que ocupava Ca'l Sacristà amb el nou edifici que es va construir al carrer Peracamps entre Cid i Portal de Santa Madrona.

6 comentaris:

  1. la segona foto es molt bona i desconeguda. A mes te una qualitat excepcional. No hi han fotos del interior dels dos locals?

    ResponElimina
  2. No tens imatges del teatro del circo barcelonés, veí d'aquestos locals?

    ResponElimina
  3. Ara e entrat al teu article de LA CRIOLLA i he vist fotografies del interior del local. Suposo que del SAGRISTA la que has publicat es l'unica que has trobat.

    Felicitats pel blog.

    ResponElimina
  4. Jordi: Mira't també l'entrada del Wu-Li-Chang, que de fet era el mateix Ca'l Sacristà amb una nova decoració oriental.
    El Teatre Circ Barcelonès serà descrit pròximament

    ResponElimina
  5. ... cap d'aquests locals va ser el que es va tranformar en el VillaRosa..dels anys 60/70...o be era un altre local ?

    ResponElimina
  6. No, el Villa Rosa està molt més aprop de la Rambla.

    ResponElimina