Agraïments a MAITE MAR
*1908.- La Casa Enric Llorens acabada de construir amb el coronament de la façana lamentablement desaparegut (Foto: Franz Walcker)
Un altre exemple d'eliminació salvatge d'elements artístics arquitectònics el constitueix el cas de la Casa Enric Llorens, projectada pel mestre d'obres català d'origen estremeny Josep Pérez Terraza (1852-1907). Va ser construida a la cantonada Còrsega-Enric Granados entre el 1904 i el 1907 i va obtenir una menció honorífica en el concurs anual d'edificis artístics de l'Ajuntament de Barcelona de l'any 1907. Pérez Terraza no va poder rebre tal guardó ja que havia mort feia només uns mesos. La placa que ho acredita encara es pot veure avui (2012) al costat de la porta d'accés a la finca.
Potser sigui aquest un dels casos més notoris, però també menys coneguts, d'eliminació dels terminals d'una façana modernista, probablement perque no existeixen gaires documents gràfics de com era originariament. Afortunadament el fotògraf Àngel Toldrà Viazo el va incloure dins una de les seves postals de la sèrie Construcciones Modernas, tal i com apareix en la fotografia que encapçala aquest article on podem veure el seu excel·lent aspecte original. Doncs bé, si avui fem una passejadeta pel lloc i aixequem la vista no hi veurem ni el medallons que coronaven la part central de la façana, ni tampoc els dos esbelts terminals cupulats de les cantonades. Tots aquests elements van desaparèixer un bon dia i els responsables van adoptar una solució tan salomònica com simple d'aliniar l'acabament de la façana (veure imatge inferior). No hem pogut trobar dades sobre la data o l'època en que es va produir tal atemptat, però probablement fora a la posguerra quan els recursos per restaurar eren migrats o inexistents i sovint els propietaris dels immobles s'emparaven en el perill que comportaven els efectes destructius dels bombardejos caiguts sobre Barcelona per actuar d'una forma despietada sobre el terminals artístics de molts edificis modernistes, que com en aquest cas, varen passar a millor vida.
*2008.- Aspecte actual de la façana de la Casa Jaume Llorens.
Caram !!! Quina sorpresa inesperada. Cada dia passo per davnt d'aquesta casa. Visco a Corsega Aribau i mai hagués dit que aquest edifici havia estat tan espectacular. Quina passada !!!
ResponEliminaEs collonut aquest blog, ja fa temps que el segueixo i m'arribo a enterar de tantes coses que desconeixia, que alucino. I avui l'entrada ha caigut al costat de casa meva. Salut a tots i felicitats als que el feu.
Això sí que és un atemptat injustificat! Quina vergonya!
ResponEliminaMalgrat tot, continua essent una de les cruïlles més meravelloses de l'Eixample.
ResponEliminaJa se que son mals temps per plantejar-se recuperar la façana original pero no estaria de mes tenir-ho en compte per a temps millors. La casa s'ho mereix.
ResponEliminaHoy el edificio está en restauración y, a cambio de aumentar la altura del edificio (retranqueado) reconstruirán las terminaciones modernistas desaparecidas.
Eliminahttps://www.elnacional.cat/es/barcelona/edificio-eixample-recuperara-dos-torreones-desaparecidos_686687_102.html
EliminaQuina pena! és increible el teu bloc, felicitats!
ResponEliminaGaudeixo del teu blog tan com amb el llibre que m´han regalat aquest nadal: Catàleg de targetes postals de Barcelona. Felicitats i endavant!!
ResponEliminaAquest cas es paradigmàtic de molts edificis de Barcelona que van ser "retallats", hi ha un altre model de "retall" que es realitzava quan s'ampliava l'edifici afegint 2 o 3 plantes més, sobretot en l'Epoca Porcioles.
ResponEliminaMolt interessant el teu blog, et segueixo fa poc i m'agrada molt el que he vist.
Salutacions
Soy el biznieto de Pérez Terraza y tengo el original del plano de la fachada, también comentar que las casa de los chaflanes a derecha e izquierda de la casa Llorens, también son de Pérez Terraza.
ResponEliminaEl post es de hace años pero me interesaría poder contactar. Soy histoirador y estoy haciendo el estudio documental de la finca. Sería interesante poder ver el plano y compararlo con otros del expediente de obras.
EliminaEnvíame un email a galper54@gmail.com
ResponEliminaSaludos afectuosos desde Puerto Rico. Les felicito por la importante información que aquí incluyen sobre este magnífico ejemplar arqutectónico que es la Casa Enric Llorens Grau. Resulta que la madre de mi cuñado Roberto Gaudier Gaudier,doña Ana M. Gaudier Moyá (QEPD), nació en dicha casa en el 1919. Qué bueno que existe una foto de la fachada original! Sin duda una verdadera maravilla del genial Pérez Terraza. Al ver esta y otros joyas arquitectónicas de Barcelona, amerita que las mismas sean conservadas y protegidas para el disfrute de las futuras generaciones. Adelante con tan encomiable labor!
ResponElimina