dilluns, 26 de març del 2012

PAVELLÓ DE BÈLGICA. Exposició 1929. Montjuïc. (1929-1968)


Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ i TONI ARCH

*1929.- Vista exterior del pavelló de Bèlgica durant els dies de l'Exposició Internacional.

Uns dels pavellons més espectaculars dels corresponents als països europeus que varen concòrrer a l'Exposició Universal de 1929 fou el de Bèlgica. Era situat a l'avinguda de l'Estadi, al costat del pavelló d'Espanya, i va ser projectat per l'arquitecte Arthur Verhelle.
Tenia planta quadrangular i reproduia un dels palauets flamencs més famosos de la localitat de Malinas, el Hof von Busleyden. De la seva façana destacava l'esvelta torre beffroi que doblava l'alçada de l'edifici.

*1932.- L'esveltesa de la torre del Pavelló de Bèlgica destaca en aquesta imatge captada després de la nevada del dia 12 de febrer d'aquell any. Al costat de la torre, a l'esquerra, es veu el Pavelló d'Espanya (Foto: Sagarra

Però malgrat la bellesa de l'edifici, la seva vida en esplendor va ser força efímera. Durant la Guerra Civil ja va perdre gran part de la seva estructura i a la posguerra oferia un aspecte deplorable amb moltes parts del que quedava d'edifici sense sostres.

*1957.- El règim franquista sembla que tenia grans projectes per donar utilitat al Pavelló de Bèlgica (Font:  Hemeroteca La Vanguardia)

*1967.- Però 10 anys després les seves parets servien d'aixopluc a moltes families sense sostre. (Font:  Hemeroteca La Vanguardia)

El Pavelló de Bèlgica va esdevenir un referent de la pobresa i a l'abric de les seves runes s'hi van allotjar i aixoplugar molt barraquistes des dels durs anys 1940 fins ben entrats els 1960's. Amb l'inici del procés de dignificació de la muntanya de Montjuïc, l'obertura del parc d'atraccions i la desaparició dels nuclis de barraques, l'edifici seria definitivament enderrocat a l'any 1968. Però abans havia servit per acollir moltes famílies de barraquistes desallotjats.
Quan l'edifici va desaparèixer ningú el va trobar a faltar. Sense el Pavelló de Bèlgica la recta de l'estadi oferia una millor perspectiva d'amplitud per a les curses de Fòrmula 1 i de motociclisme, que aleshores ja animaven el circuit de Montjuïc i, al mateix temps, va deixar espai per edificar les Piscines Picornell inaugurades l'any 1970.


*1930.- Una altra imatge del Pavelló de Bèlgica, on es pot veure el cos principal de la façana que donava a l'avinguda de l'Estadi.  

*1967.- El Pavelló de Bèlgica en els seus últims anys presidia la recta del circuit de Montjuïc a l'avinguda de l'estadi, on se celebraven els grans premis d'automobilisme i motociclisme. Com es pot apreciar a la imatge, comparant-la amb fotos més antigues, la torre principal ja havia perdut el seu remat original en forma la cúpula. (Foto: Josep Arch)

3 comentaris:

  1. el denominat Pabellon de Belgica, recordo haver llegit...
    era un diposit d emergencies socials, per entaforar-hi barraquistes i especies similars.
    Rissagues maritimes a Pekin, Marvella i Somorrostro, inundacions del Besos i Llobregat (1962)
    Altres diposits eren Pabellon de las Misiones i tambe els sotans de l'Estadi.
    decades, Anys 1950 i 1960.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si tienes toda la razon yo vivi en el pabellon de Belgica por que se derrumbo las escaleras del edificio donde viviamos alli en la desaparecida hace ya años calle Cires una de las afluentes de la calle Conde del asalto despues de la gran nevada del 1962, las escaleras del edificio por el peso y la humedad el terrado se vino abajo y nos metieron en el pabellon de Belgica asta que conseguimos vivienda 18 meses despues.

      Elimina
  2. Hola, soy estudiante de Maestría en Restauració de Monuments y busco información sobre el pabellón de Bélgica y su historia; existe la teoría de que una parte de este pabellón se haya reconstruido en el barrio Sarría y que haya servido en un principio como fabrica (año 1947), se trata de un edificio de una nave rectangular cubierta con una estructura de madera muy particular que originalmente estaba en el Pabellón de Bélgica y que se convirtió en la sede de la empresa de diseño Santa y Cole.
    Les agradezco toda la información que me puedan proporcionar sobre este tema para mi investigación.

    Ana Maria

    ResponElimina