Obra de l'arquitecte andreuenc Pere Falqués i Urpí (1850-1916), aquesta església de considerables dimensions va tenir un llarg procés de construcció que abasta des de 1882 fins a 1903. S'aixecava rera la línia del ferrocarril i els combois circulaven just per darrera de l'absis en el traçat que avui correspon a l'avinguda Meridana.
Durant al Guerra Civil el temple va ser saquejat, incediat i posteriorment enderrocat. En el decurs de la dècada dels anys 1940's al mateix lloc s'hi va construir l'actual parròquia.
*1936.- L'Església de Sant Marti durant el seu enderroc. En primer terme la via de tren.
*1943.- Després de la seva victòria a la Guerra Civil, el franquisme no va trigar a edificar una nova parròquia al mateix lloc on hi hagué l'antiga església enderrocada el 1936. Així ho anunciava La Vanguardia el 22 de setembre de 1943.
Fa temps que vaig darrere d'alguna foto on surtin les estació antigues del Clot, tant la que hi havia on ara hi ha el parc com la que hi havia a la Meridiana (és potser aquest tancat que es veu?).
ResponEliminaPodria ser que el tancat de la foto de dalt fora l'estació, però no en tinc la certesa. Em fa dubtar que a l'altre costat de la via sembla que no hi ha andana
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaAl llibre Els fets de juliol de 1936 a Barcelona de l'historiador Just Casas Soriano,és parla d'aquesta església.a continuació ho reprodueixo.
ResponEliminaAbel paz afirma rotundament:" para mí Todó había empezado hacia las 9 de la mañana del día 19 de Julio, muy cerca de la casa en què vivía en el Clot. Alguien apostado en el campanario de la Iglesias que había frente a mi casa disparó contra la gente que nos agolpábamos en la avenida meridiana. Quien había disparado? Resultó un enigma porque momentos después se entró en la Iglesia en tropel però por mucho que se buscó no hubo manera de dar con él. Lo Más seguro fue que el cura, vestido de civil, se mezcló con los asaltantes y desapareció protegida por su disfraz"