MIQUEL BARCELONAUTA
*1928.- Dues imatges de l'estructura instal·lada per aixecar la Torre de la Llum. La de baix és captada des de la Plaça Espanya encara sense la font monumental de Jujol. (Foto: Josep Brangulí)
*1929.- Vista aeria de la Torre de la Llum edificada sobre una de les portes d'accés a la plaça de l'Univers.
Aquesta torre, que arribava a una alçada de 50 metres, s'enlairava sobre el cos central del triple arc d'accés a la plaça de l'Univers des del Paral.lel situat entre els palaus de l'Art Tèxtil i de Comunicacions i Transports.
La part central de la torre guardava una certa semblança amb les dues torres venecianes de la plaça Espanya que donen accés al recinte firal, si bé aquesta era més estreta i el seu remat original resolt amb una llanterna va ser eliminat a principis dels anys 1960's per problemes estructurals.
*1929.- Una visió nocturna de la torre iluminada durant la celebració de l'Exposició.
*1933.- Emplaçament exacte (cercle vermell) de la Torre de la Llum sobre un plànol municipal posterior a la clausura de l'Exposició de 1929. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per engrandir-la)
El 1966 s'enderrocava el Palau Central (antic Palau de l'Art Tèxtil) i es van elaborar tot un seguit de projectes de remodelació de la plaça de l'Univers i el seu entorn, que acabarien amb la construcció del nou Palau del Cinquentenari. Pel que fa a la Torre de la Llum es va preveure de susbtituir-la per una altra, de linia més moderna, que finalment mai s'arribà a construir.
Finalment al 1984, quan es va acometre una nova reordenació integral de la plaça de l'Univers i del sector del recinte firal contigu al Paral.lel, es va optar per suprimir la torre que fou enderrocada.
*1964.- Malgrat haver perdut l'esplendor del passat i el seu coronament, als anys 1960's la Torre de la Llum encara destacava sobre el recinte firal de Montjuïc. Aqui la veiem durant la celebració de la Fira de Mostres.
*1967.- Després de l'enderroc del veí Palau Central (ex Palau de l'Art Tèxtil a l'Exposició de 1929), la Fira de Barcelona va encarregar un projecte de reforma de la torre per recuperar la seva funció de far, que mai va ser executat. A l'esquerra la torre en els seus últims anys d'existència ja sense el remat del cim. A la dreta el projecte de la nova torre amb un far. (Fotos: Arxiu La Vanguardia).
no sabía res de tot aixó...salut
ResponEliminaostres, jo no tinc massa present aqusta torre. Es potser la que estava prop de la caserna de bombers del carrer Lleida?
ResponEliminaNo exactament Josep. La caserna de Bombers del carrer Lleida tenia la seva pròpia torre de guaita, que encar és visible avui al costat del pati del col.legi que hi ha al costat.
EliminaLa torre de la plaça de l'Univers era molt més alta i esvelta.
A aquesta torre no li deien també de la Llum? No sabia això de que tingués una llanterna al capdamunt.
ResponEliminaLa Exposicion del 29 estaba dedicada a la industria de la luz electrica y la energia. Por eso hay mas detalles aparte de esta Torre lumisosa que giran alrededor de esta tematica; la fuente de colores, la fuente de la plz España cuando está encendida tiene fuego en su parte superior, el paseo de Maria Cristina tenia unas hileras de obeliscos que se iluminaban, tambien los 4 focos que proyectan luz hacia el cielo...
ResponEliminaBon dia....molt interessant....s´em fa difícil de pensar que no m´enrecordo d´´aquesta torre, especialment dient que fins el 1984 encara hi era....Si us plau em podeu explicar la 1ª foto??...no aconsegueixo fer.me una idea de la ubicació, amb aquests edificis i fonts....Gràcies!! Mateu
ResponEliminaBenvolgut: Per intentar resoldre els teus dubtes, he incorporat a l'article una imatge d'un plànol de 1933 sobre el que he marcat l'emplaçament exacte de la torre, que quedava just davant del Canodrom Pabellón a l'ultim tram del Paral.lel abans d'arribar a plaça Espanya. En la foto de color de 1964 s'aprecia millor la forma que tenia en els seus ultims anys després de ser-li enderrocada la part superior.
ResponEliminaNo estaria a on ara hi ha el Forum de la Caixa.
ResponEliminaJo vaig anar a l'escola Jacint Verdaguer al costat dels bombers als anys 70 i la part del pati que tocava a la fira va caure i els nens no podíem passar. També van trobar que per sota passaven túnels de la guerra civil... el cas és que durant anys tota aquella zona sempre estava pendent d'enderrocs perquè tot queia...
ResponElimina