diumenge, 12 de gener del 2014

CLÍNICA VICTÒRIA. (1934-1988). - INSTITUT GINECÓS (1923-1934). Passeig Maragall 52.


*1940's.- La Clínica Victòria del passeig Maragall poc després de ser ocupada per  l'Obra 18 de julio.
 
A la cantonada entre el passeig Maragall i el carrer de Sant Antoni Maria Claret, on avui s'aixeca el Centre d'Atenció Primària "CAP Maragall" gestionat per l'Institut Català de la Salut (ICS), hi va haver abans un petit equipament hospitalari, la història del qual es remunta als anys 1920's.
A l'any 1923, un grup de facultatius barcelonins encapçalats per doctor Climent Selva i Bolós juntament amb l'industral Josep Laffite i Sopena, van constituir una societat anònima amb el nom d'Institut Ginecós, que, com el seu nom indica, s'orientava a l'atenció sanitària en ginecologia i obstetrícia i per tant a les dones. L'objectiu inicial de la societat va ser dotar-se d'un equipament sanitari específic per desenvolupar la seva activitat assistencial i va acordar la construcció d'una clínica entre els barris del Guinardó i Camp de l'Arpa, relativament aprop dels hospitals de Sant Pau i de la Creu Roja. El solar escollit era als números 52-54 del carrer Garrotxa, que era el nom que tenia aleshores en aquell indret la via que avui coneixem com a passeig Maragall.
Les obres van començar ben aviat amb la construcció d'un primer pavelló i el 1925 es va acometre la construcció d'un segon per la qual cosa es va procedir a una emissió d'accions.
 
*1925.- Per tal de poder completar les obres de la seva clínica-sanatori, l'Institut Ginecós va acordar l'emissió d'accions. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).
 
El dia 29 d'octubre de 1927, aprofitant la seva estada a Barcelona, el Rei d'Espanya Alfons XIII va fer una visita al centre acompanyat de les primeres autoritats locals. L'ampliació de la clínica ja havia quedat totalment enllestida i el centre comptava amb els seus dos pavellons bessons de tres alçades més planta baixa comunicats per un espai intermig on hi havia l'entrada principal. Disposava de 60 habitacions individuals i al poc temps d'iniciar la seva activitat ja havia ampliat la seva cartera de serveis i va admetre també a pacients masculins. Avui encara queda un petit record d'aquella época en el petit passatge Ginecós que hi ha a la part del darrera del solar. L'any 1934 el centre va ser rebatejat com a Clínica Victòria. 
 
*1927.- Retall del text de la notícia apareguda a l'edició de La Vanguardia del dia 30 d'octubre sobre la visita reial al centre. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).
 
Després de la Guerra Civil el panorama va canviar radicalment. Els franquistes es van apropiar de la Clínica Victòria, que va perdre el seu carácter privat, i a través del seu aparell nacionalsindicalista i d'una institució anomenada Obra Sindical 18 de Julio van assumir-ne la gestió. El centre es va integrar a la Red Azul i al Seguro Obligatorio de Enfermedad, comptava amb una dotació de 140 llits i bàsicament tractava especialitats quirúrgiques, pacients crònics i jubilats [1]. 

*1943.- El 10 de gener d'aquell any La Vanguardia publicava que l'antiga sociedad Ginecós SA, lliurava un donatiu a la nova propietària de la Clínica Victòria: La Obra Sindical 18 de Julio. Començava una nova etapa.

*1944.- Liquidació de l'Institut Ginecos S.A. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1950's.- Una altra imatge de la façana de la Clínica Victoria.
 
A causa de la manca d'inversions durant els anys del franquisme l'aspecte exterior de la clínica es va anar deteriorant progressivament i ja als anys 1960's la façana  oferia un aspecte molt poc agraït. No obstant això, molts veins dels barris de les rodalies en guarden el bon record d'haver-hi nascut. 
 
*1970's.- El tramvia 49 provinent d'Horta passant per davant de la clínica.
 
El 1975 l'Obra Sindical 18 de Julio va ser extingida i el centre va quedar integrat al sistema de la Seguretat Social. El 1981 va la Clínica Victoria va quedar inclosa en la relació de centres sanitaris públics de la xarxa estatal de la Seguretat Social que es traspassaren a la Generalitat de Catalunya. L'ICS en va assumir la gestió i encara va funcionar uns anys fins el 1988 en que l'edifici fou enderrocat. Tot seguit es va aixecar al mateix lloc l'actual CAP Maragall i es va reurbanitzar la cantonada amb el carrer Sant Antoni Maria Claret. 
 
[1]. Contel, Josep Maria. Història de la Clínica Victoria.
 
Podeu trobar més informació al bloc de la Carme Martín  Memòria dels Barris en aquest enllaç:
 

39 comentaris:

  1. Buena entrada , buena foto y buen recuerdo, porque si no fuera por esta entrada ya no recordaría ni el nombre de la clinica,
    Salut

    ResponElimina
  2. L'adreça era Passeig Maragall, 52-54. L'arquitecte va ser Francesc de Paula Quintana el que després treballaria a la Sagrada Família.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Valentí, la numeració incorrecta era un error de transcripció.

      Elimina
  3. Jo vaig neixer a la clinica victoria , la meva historia comenca aqui , gracies.

    ResponElimina
  4. Gràcies per aquest valuos document. He viscut a Maragall molts anys i no tenía cap foto ni conexia l'anterior denominacio de Garrotxa.

    ResponElimina
  5. Gracias por recordarme donde nací

    ResponElimina
  6. Aquí nací un 23 de agosto de 1956 he vivido en varios pueblos y al final he acabado viviendo al lado de donde nací

    ResponElimina
  7. Yo vais neixer a la clínica victoria el día 14 de octubre 1962

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo el 14 de octubre del 71

      Elimina
    2. Yo nací aquí también pero el 14. de mayo 1962

      Elimina
  8. La meva dona M.Angels va neixer allà el 20 de maig de 1960

    ResponElimina
  9. Yo nací aquí también. El 12 de mayo de 1967

    ResponElimina
  10. Yo también nací ahi,el 31 de Agosto de 1960.

    ResponElimina
  11. Yo vaig neixer a la clínica victoria 1962 em can bateixar I em van posar margarita Maria sarmiento Bosch

    ResponElimina
  12. Jo vaig traballar a la Clinica Victoria desde l'any 1967 fins el 1974

    ResponElimina
  13. yo nací en esta clínica el 7 de mayo de 1949 ... después de haber vivido en varios lugares, también en USA, ahora vivo en un pueblo de la comarca del Garraf ...

    ResponElimina
  14. Doncs jo tres mesos després, el 7 d'agost de 1949!!!. La meva mare Carmelita i el meu pare Frederic, amb van posar Albert. Gràcies Clínica Victòria.

    ResponElimina
  15. La meva ves avia ,María mur va morir despres de lluitare amb una infeccio al llavi inferior.van Fer tot el posible x tractarla.

    ResponElimina
  16. Yo nací ahí un lunes 26 Septiembre 1955 !!

    ResponElimina
  17. Jo vaig neixer a la clínica victoria el 27 d'agost del 1965

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo el 25 d'agost de 1965. Així no vam fer la mili. Excedent de cupo.

      Elimina
  18. Vaig néixer a la Clínica Victoria el 16 de Juny de 1968.

    ResponElimina
  19. Vaig viure molts anys al Passeig Maragall i tornant del metro cap a casa sempre miraba cap a la finestra de l habitació on vaig néixer. Tinc que dir que a la meva memòria la façana era diferent.

    ResponElimina
  20. Manuel Ramos, 4 Septiembre 2022.
    Gracias por la información, aquí empieza mi vida, 12/11/66, y gracias a madre y su excelente memoria sabía muchos detalles.

    ResponElimina
  21. Aquí hubo niños robados??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Eso pregunto yo , según mi madre su niño nació allí y nunca supo de él, sabes algo del tema??

      Elimina
  22. Yo naci un 14 de Octubre de 1950

    ResponElimina
  23. Algú sabria dir-me on van anar a parar els arxius d'aquesta clínica,necessitaria la partida de naixement de la clínica per un error de transcripció.Gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Los archivos de esa clínica, no sé, pero las partidas de nacimiento municipales están en Arxiu Municipal COntemporani de Barcelona. Imprescindible cita previa.

      Elimina
  24. Yo también nací en la Clinica Victoria 07/02/66

    ResponElimina
  25. Vaig néixer a la Clínica Victoria en abril de 1961

    ResponElimina
  26. Jo vaig néixer el 9 de març de 1952 a les 5 del matí,

    ResponElimina
  27. hola yo por mi madre he oído hablar de la clínica, soy nacido en 1984.

    ResponElimina
  28. Jo vaig començar a fer pràctiques d'infermeria després hi vaig treballar com a infermer I allà vaig conèixer una infermera que es la meva dona

    ResponElimina
  29. Jo també vaig nèixer aquí el 8 de març de 1964. Per cert amb una nevada.

    ResponElimina