Diferents imatges de l'evolució de la fàbrica del Poblenou a través dels temps. El mar i el tren de la costa sempre al fons.
La primera fàbrica de Xocolates Amatller era situada al carrer Manresa, prop de Santa Maria del Mar i probablement era de les més antigues d'Espanya. Havia estat fundada per Gabriel Amatller el 1797 i després de tres generacions, a l'any 1878, Antoni Amatller -nét del fundador- va decidir construir una fàbrica molt més gran prop del front marítim del terme de Sant Martí de Provençals al barri de Poblenou. Va escollir un solar del Passeig del Cementiri que després va ser batejat com Avinguda d'Icària. Amatller pertanyia a la burgesia més il·lustrada de la ciutat i va fer-se construir una espectacular casa modernista al Passeig de Gràcia, obra de Josep Puig i Cadafalch, que amb algunes modificacions ha arribat als nostres dies.
A partir de l'obertura de la fàbrica de Poblenou, que incorporava maquinària francesa i alemanya, la producció i la projecció de la marca Amatller va passar a figurar en els primers llocs del ram xocolater. La sensibilitat cultural del propietari es veié reflectida en la bellesa dels cartells modernistes anunciadors de la xocolata i també en les successives i atractives col·leccions de cromos que incorporaven els seus productes.
Durant el primer quart del segle XX la fàbrica de Poblenou va arribar a tenir més de 150 treballadors amb una producció de tres milions de quilos de productes a l'any. El 1924 la companyia va obrir una segona fàbrica a Banyoles
Acabada la Guerra Civil, l'avinguda d'Icària va ser rebatejada amb el nom de General Martínez Anido i la fàbrica Amatller va romandre produint xocolata en el número 157 d'aquella via. A finals de la dècada dels 1960's la fàbrica va tancar i la societat va començar a tenir problemes economics si bé el prestigi de la marca continuava intacte. Finalment l'any 1972 va ser comprada per Chocolates Simon Coll, que va optar per conservar el nom comercial i va acabar reflotant la marca Amatller.
*1961.- Aquell any Xocolates Amatller posava a concurs una frase per fer publicitat sobre els seus productes. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
Un buen libro de la biblio del Carmel es el del Sanmarti de Provençals Industrial, allí encontrarás una serie de fotos y tablas de producción de todas las industrias de aquel barrio.
ResponEliminaSalut y gracias por la información.
A la revista "Mundo Gráfico" de 27.10.1915 apareix una ressenya d'aquesta fàbrica mab imatges entre elles la tercera que publiques i algunes de l'interior
ResponEliminaAv Icaria, no era Capitan Lopez Varela?
ResponElimina