diumenge, 2 de febrer del 2014

FERRER, FISA I ALSINA (1906-1921) / VAJILLA FISA (1921-1929) / LA VAJILLA S.A. (1929-1964) Fàbrica i magatzem de vaixelles i cristalleries. Comte Borrell 91-97.

 
*1929.- Fàbrica, tallers i magatzems de La Vajilla a Borrell- Floridablanca.
 
L'empresa Ferrer, Fisa i Alsina va nèixer a començaments del segle XX al barri de Sant Antoni i va instal.lar la seva fàbrica a la cantonada Comte Borrell/Floridablanca, molt aprop del mercat. Fabricava tota mena de vaixelles, jocs de cafè i cristalleries per la taula i la llar i servia també els seus productes a bars, restaurants, hotels i col·legis.
A finals de 1921 l'empresa inicial es va disoldre i el negoci va continuar amb el nom de la nova societat Vajilla Fisa S.A. que va ampliar considerablement l'espai dedicat a magatzems i vendes al carrer Comte Borrell 91-97 al costat mateix de la fàbrica i els tallers de decoració de les peces, que s'estenien per la part del carrer Floridablanca.
 
*1918.- Ferrer, Fisa i Alsina, precedent del que després seria La Vajilla S.A. s'anunciava així a La Vanguardia a finals de la dècada dels 1910's.
 
 
En aquests grans magatzems es venia també al detall tot tipus de coberteries, orfebreria etc. i altres complements per a la llar i gravats i personalitzats per als establiments de restauració. L'empresa va arribar a ser considerada com una de els més importants de Barcelona en el seu ram. 
 
*1921.- Vajilla Fisa S.A. es va constituïr el 1921 i va ser el precedent de La Vajilla S.A. (Font. Hemeroteca La Vanguardia).
 
A partir de 1929 l'empresa canvia novament de nom i passa a denominar-se La Vajilla S.A. nom amb el que romandrà activa fins a la seva desaparició. Va continuar operant des de la fàbrica-magatzem de Borrell-Floridablanca però ja disposava de quatre sucursals a la ciutat situades a la Ronda Universitat, carrer Salmerón de Gràcia, carrer del Carme i Portaferrissa. 


*1929.- Anunci publicat a La Vanguardia de La Vajilla S.A.


*1930's.- Una vista de la cantonada Floridablanca/Borrell amb la fàbrica i els tallers de La Vajilla en primer terme.

El parèntesi de la Guerra Civil no va ser obstacle perque La Vajilla S.A. continués el seu periple comercial des de la fàbrica de Borrell/Floridablanca que es va estendre fins a començaments de la dècada dels 1960's.
A la posguerra una nova sucursal va ser oberta al número 10 de la Plaça Urquinaona i van desaparèixer les del carrer del Carme i plaça Universitat.

*1952.- Durant el franquisme la fàbrica i el magatzem de vendes de La Vajilla S.A. al carrer Borrell va continuar activa. L'estètica publicitària havia canviat, però l'empresa continuava oferint una gran quantitat de productes a preu molt competitius. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

Va ser al 1964 quan l'empresa va tancar el vell edifici industrial, que fou enderrocat per construir-hi un bloc d'habitatges. La sucursal de la plaça Urquinaona seria l'última en tancar.

2 comentaris:

  1. Si no recuerdo mal hacía pared con el pasaje san Antonio Abad,( Urgell/ Borrell) no confundir con la calle.
    Y sino recuerdo mal, en la portalada había colgada a modo de muestrario y en la pared exterior todo el tipo de vajilla que fabricaban.. Platos, lozas, soperas, cubiteras y todo lo de cerámica que se imaginara estaba colgado de la pared exterior.
    De eso guardo memoria.
    salut

    ResponElimina
  2. Un bon exemple d'arquitectura industrial modernista

    ResponElimina