Obra de l'arquitecte Vicens Artigas i Albertí aquest edifici era situat al número 589 del carrer Corts (Gran Via) entre la Casa Bonet, que feia xamfrà amb Balmes, i la Casa de la Vídua Baixeras que ocupava el 591. Era una construcció modernista que disposava de planta baixa i quatre alçades amb dues tribunes, una a cada
banda del pis principal, i un acabament de la façana d'on sobresortien cinc vistosos
pinacles que coronaven cadscuna de les cinc seccions de balcons. Convé no confondre'l, ja que té el mateix nom, amb l'edifici que Antoni Gaudí va enlairar al passeig de Gràcia tocant a Aragó, que constitueix una joia del modernisme català coneguda arreu del món.
1905.- Els baixos de la Casa Batlló de Vicenç Artigas. (Font: Revista Arquitectura y Construcción.)
*1905.- Detall de la porta principal d'entrada a l'edifici. (Font: Revista Arquitectura y Construcción.)
La centralitat de l'immoble va propiciar l'establiment de negocis i comerços no només als baixos sino també a las pisos de l'edifici. En destacaren una perruqueria americana, un saló de desfilades de modes al primer pis (Modes Macià) i diverses consultes de reputats especialistes mèdics. Hi destacava la del doctor Javier Roura Oxandaberro, dedicat a les malalties oncològiques que combatia amb aplicacions de tractaments de radi.
Recull d'anuncis de comerços instal·lats a l'edifici entre 1912 i 1930. (Font: Hemeroteca de La Vanguardia)
Vivó, Vidal i Balasch va instal·lar-se també a l'edifici per comercialitzar aquest model de ràdio.
A partir de 1930 hi va haver la seu del partit Acció Catalana. La fi d'aquesta casa, igual que les seves veines, seria tràgica i traumàtica en resultar una de les més afectades per les conseqüències del bombardeig de març de 1938 sobre la cruïlla Gran Via-Balmes. De fet la deflagració més important es va prodiur just davant de la Casa Batlló que va quedar totalment destruida.
Com es pot apreciar al plànol, l'edifici era situat entre els altres dos que també van quedar destruits per les explosions dels bombardeigs. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada