dissabte, 27 de setembre del 2014

PLACETA DE BASEA (Plaça de Maria Isabel) (Segle XVII - 1909)


*1906.- La placeta de Basea amb la Baixada del Caçador a la dreta de la imatge (Foto: Narcís Cuyàs i Parera. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya)

Abans de la reforma que va permetre obrir la Via Laietana, el carrer Basea era una via amb molt més recorregut que el minúscul tram que podem trobar avui prop de Santa Maria del Mar. Descrivia un trajecte gairebé en angle recte que començava al carrer Argenteria. Continuava en paral·lel al mar cap al barri de Sant Just on girava bruscament per enfilar-se fins a la Plaça de l'Àngel.
Quan es trobava amb la Baixada del Caçador, un petit carrer que portava a l'església de Sant Just, el carrer Basea s'eixamplava formant una placeta que el 1827 va ser batejada amb el nom de Maria Isabel en honor a la primera esposa del rei Ferran VII. Coneguda popularment com a plaça de Basea tenia un font al centre protegida per quatre pedres de límit. Carreras Candi opina que el nom probablement li ve de les basses que hi hagueren en aquell lloc des del segle XIV, algunes de les quals varen subsistir fins a la reforma del 1909. A les Rúbriques de Bruniquer s'assenyala que des d'aquesta plaça hi partia també un carreró anomenat Baixada de Bosot que va desaparèixer el segle XVII. [1]
L'espai desapareixeria amb l'obertura de la Via Laietana, la reurbanització d'aquell sector i l'obertura posterior del carrer del Sotstinent Navarro que discorre paral·lel a l'antiga muralla. 

*1906.- Una altra imatge de la placeta amb la seva font al centre. A la dreta es pot veure el carrer Basea que portava fins a la plaça de l'Àngel. (Foto: Narcís Cuyàs i Parera. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya)


*1900.- Plànol del Projecte de Reforma. L'estel groc assenyala l'emplaçament de la placeta de Basea. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la


[1].- Vallescà, Antoni. Las calles desaparecidas de Barcelona. Llibreria Millà. Barcelona. 1945.

4 comentaris:

  1. Molt bona feina, gràcies!

    Una cosa, és possible accedir per Internet al plànol sencer "1900.- Plànol del Projecte de Reforma" que fas servir a l'article?

    He provat de localitzar-lo a la Cartoteca Digital de l'ICC, però sense sort...

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  2. Hola! Sabieu que a l'angle de la placeta sortia un carreró que entrava al palau Requesens? era com una mena de sortida d'emergencia als segles passats, passava a ran de la muralla. La placeta la coneixien popularment com de Maria Isabel, titol que li donaren en honor de la tercera esposa del rei Fernando VII

    Moltes Gràcies.
    David

    ResponElimina
  3. La verdadera placeta de basea estava entre el carrer pom d'or i jupi. Aquesta nomes es coneixia con de maria Isabel
    Gracies
    David

    ResponElimina