Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i MIQUEL F. PACHA
*1955.- Vista exterior de l'estand d'informació dels Jocs del Mediterrani celebrats a Barcelona. Al fons l'edifici del Banco Español de Crédito i les Cases Rocamora del Passeig de Gràcia. (Font: Cuadernos de Arquitectura)
L'any 1955 Barcelona fou la seu de la segona edició dels Jocs Mediterranis, una mena d'olimpíades de petit format, limitades a la participació dels països riberencs amb el Mare Nostrum. Juan Antonio Samaranch que ja començava a despuntar com l'home de l'esport del règim va tenir una important influència en l'organització d'aquests jocs. Després dels Mundials d'hoquei patins al Pabellón del Deporte, celebrats uns anys abans, la ciutat acollia un altre esdeveniment esportiu internacional, que per al franquisme constituïa una de les poques possibilitats de fer-se veure a l'exterior.
Al bell mig de la Plaça Catalunya l'arquitecte Julio Chinchilla Ballesta va projectar un estand informatiu de disseny força agosarat tenint en compte els cànons estètics del franquisme de l'època, que va servir per difondre informació sobre les diferents competicions i actes esportius que conformaven els programa dels jocs.
*1955.- Plànol de la planta de l'estand.(Font: Cuadernos de Arquitectura)
La petita construcció era de planta molt irregular oberta per ambdues bandes amb panells d'informació al seu interior. Des de l'exterior estant, hi destacaven dues figures de neó (un discòbol i una sirena) situades sobre la coberta i il·luminades a la nit, i molt especialment un conjunt de màstils de gran alçària guarnits amb els banderins dels països participants. La seva construcció va durar escassament dos dies, la qual cosa fou força meritòria tenint en compte que molts elements no eren prefabricats i van requerir de fer-hi obra.
*1955.- Altres imatge de l'estand des de diverses perspectives. (Font: Cuadernos de Arquitectura i AFB)
*1955.- Dues vistes nocturnes de l'estand (Fotos: Autor desconegut. [f] Barcelona en temps passat.)
Ostras. Qué bueno.
ResponElimina