dijous, 2 d’abril del 2015

SANITARIS SANGRÀ. Rosselló 257 (1911-1916)

Article elaborat en col·laboració amb EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ



*1911.- Vista exterior de la botiga de vendes i exposició de Sanitaris Sangrà.

Fundada l'any 1901 per Francesc Sangrà i Avellà, aquesta fou la primera marca del país que es va dedicar a la producció i comercialització de ceràmica sanitària de porcellana i gres. Cap a finals de 1911 Sangrà va inaugurar un magatzem de vendes i exposició que es va establir en un edifici baix del carrer del Rosselló, entre Rambla de Catalunya i Passeig de Gràcia. Disposava d'una llarga nau amb altells laterals on s'exposaven tots els productes de la casa, bàsicament banyeres, inodors i bidets. El local va ser pioner en la utilització del ciment armat a Barcelona segons un projecte de l'arquitectre Lluís Homs i de la Societat Pavimentos y Construcciones successora de Miró, Trepat i Cia.


*1911.- Retall de premsa que informa sobre les característiques dels materials emprats per construir el magatzem. (Font: Nuevo Mundo. Edició del 21/12/1911)

*1911.- Una imatge de l'interior del local. (Foto: Josep Brangulí / ANC)


*1911.- El material a la venda s'emmagatzemava als altells laterals (Fotos: Josep Brangulí / ANC)





*1933.- Catàleg de productes de l'empresa Sangrà. (Font: todocolección. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).

El local d'exposició de sanitaris Sangrà del carrer Rosselló va tenir una vida curta. La seva pista es perd cap al 1916. Posteriorment el local va ser ocupat pel taller de camiseria de Manufacturas Francisco Marfull i per d'altres empreses fins que al 1928 s'hi va obrir el Cinema Rialto, després Roselló i més tard Intim.
Amb els pas del anys la firma Sangrà va ser comprada pel grup Uralita i fusionada amb Porsan. Al gener de 2002 va ser adquirida per la multinacional Ideal Standar.



4 comentaris:

  1. Als anys 50s ja tenien l'oficina comercial a l'Avinguda de Sarrià i la fàbrica a Sant Andreu de la Barca. En aquests anys els seus sanitaris ja es feien amb "Gres".

    ResponElimina
  2. la meva àvia treballava de portera als anys 30 i 40 a la fàbrica que estava a la carretera del port, suposo que deurien traslladar la fàbrica allà

    ResponElimina