dimarts, 26 d’abril del 2016

LA SELECTA. Merceria i Passamaneria. Rambla de Catalunya (1931-2016)



La primera botiga de La Selecta va obrir a l'any 1931 i era emplaçada al número 102 de la Rambla de Catalunya, just davant de la que a partir del 15 de maig de 1942 seria àmpliament coneguda pels barcelonins com un dels comerços més emblemàtics dels especialitzats en productes de passamaneria i merceria.
Allà, als baixos del número 109, entre Provença i Rosselló, el negoci d'Arturo Delcor va continuar després de la Guerra ocupant el local que havia estat d'un taller de motos. A partir d'aleshores la família Delcor va consolidar el seu negoci fins a convertir-lo en un clàssic entre les mestresses de casa.
El fet que la botiga estigués atesa sempre per senyors proporcionava un alicient extra a les clientes que valoraven el fet que persones del sexe contrari les orientessin sobre els productes a emprar en unes activitats típicament femenines.
A La Selecta era fàcil trobar-hi aquell botó estrany que semblava no tenir igual, cremalleres de tots els estils i colors, una  varietat infinita de fils de cosir, serrells per als jocs de taula, cortines... 
Les merceries van començar a ser una espècie botiguera en vies d'extinció a partir dels últims anys del segle XX. Les poques que romanien en actiu s'esforçaven a conservar aquella solera de les coses antigues, tot i que anaven caient irremissiblement al compàs dels nous temps i de les noves regles del consumisme i el comerç.
Quan a mitjans d'abril de 2016 el germans Delcor, pròxims a la seva jubilació, van anunciar el tancament de La Selecta un esglai de pena i de nostàlgia va recórrer la pell de moltes dones i alguns homes que hi anaven regularment a resoldre els seus petits problemes casolans.

*2012.- Els neons de l'entrada eren un signe d'identitat de La Selecta. (Foto: Marcel Albet Guinart)

7 comentaris:

  1. moltes cremalleres i botons haviem comprat sobre els anys 60

    ResponElimina
  2. Moltes dones i també alguns homes, no cal que siguem tan sexistes.

    ResponElimina
  3. Mi madre, que era modista, la evitaba. Prefería el "Papitu" del Mercado de Sant Antoni, el que daba al patio de la calle Urgell.
    Decía que allí, en La Selecta, todo era más caro debido que era la parte "alta" y rica de la ciudad.
    De todas formas, cuando alguna cosa era imposible de encontrar en el Papitu, no tenía más remedio que ir a parar allí, como por ejemplo el forrado de botones.
    Salut

    ResponElimina
  4. Sapigueu que a final d'aquest mes tanca aquesta emblemàtica botiga.

    ResponElimina
  5. I ara què hi posaran, un Zara, un Starbucks Coffee, ...?
    Botigues com La Selecta i d'altres que han desaparegut, son les que donen personalitat a una ciutat. Al final no pagarà la pena viatjar perquè totes les ciutats seran idèntiques i amb les mateixes botigues franquiciades.
    Una pena.

    ResponElimina
  6. http://marcelalbet.blogspot.com.es/2012/12/passamaneria-merceria-la-selecta.html

    ResponElimina
  7. Em fa molta pena, ha sigunt i era una botiga em molta solera, em una historia alrradera. Una de las primeras mercerías i pasamanería,que podías trovar, el que fos. A mes em una construcción, i una luminaria, única i moderna pels seus temps. Era de aquestas boticas antiguas, que et fan para per veura.la, tot evoluciona i els germans san jubilants i em aixo ha vingunt, el tancamen. La gent gran de Barcelona, la trovara a faltar. Es veritat, que cuan pasejas per Barcelona, agrada veura construccions antiguas i botigas antigas, que et fan rememura temps passants. Lo macu de Barcelona es que fins ara han respectant las antigas botigas em solera, jan botigas que respectan la antiguitat i per dintra venan roba o altres cosas modernas, pero respectant, la solera antiga. Realment es lo macu de la Ciutat. Espero que em aquesta, botica respectin la solera.

    ResponElimina