dimarts, 5 de març del 2024

CASA SALVADOR SALAT. Carrer de Sant Antoni 43. Sants. (1914-1963)

 MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a JOANA FRANCÈS  


*1918.- Vista exterior de la Casa Salvador Salat (Font: La Construcción).

La Casa Salvador Salat era situada en una de les cantonades del carrer de Sant Antoni amb el de Santa Caterina, davant de la rasa de les vies que conduïen a l'antiga estació de Sants. Va ser construïda d'acord amb un projecte datat del 1913 i signat per l'arquitecte Ricard Giralt Casadesús (1884-1970). L'edifici va ser enlairat a l'any següent quan la finca estava registrada amb el número 16 del carrer de Sant Antoni, que més tard va ser renumerat amb el 43.


*1913.- Fragments dels plànols del projecte presentat per l'arquitecte Ricard Giralt per construir una casa per encàrrec de Salvador Salat i Ferrando a Sants. (Foto: Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc).

1918.- Entrada a la casa pel carrer de Sant Antoni. (Font: La Construcción).

L'edifici tenia només baixos i primer pis, llevat d'un cos situat en el front de la façana del carrer Santa Caterina que tenia una segona planta i des del qual s'accedia al terrat. La casa s'enlairava sobre un solar triangular i en el vèrtex més tancat s'hi reservava un espai de terreny pel jardí. S'accedia a l'immoble per una porta situada al carrer de Sant Antoni, entre el jardí i la casa, que permetia disposar d'una terrassa al primer pis amb barana de maó vist.

*1928.- La façana del carrer Santa Caterina de la Casa Salvador Salat en primer terme a l'esquerra, amb la vella estació de Sants al fons. (Foto: J. Vaqué Marimón / Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc).

El propietari de la casa, Salvador Salat i Ferrando, nascut a la vila de Sants el 1875, va ser un actiu militant independentista vinculat a diverses organitzacions, entre elles Estat CatalàNosaltres Sols!, agrupació fundada per Daniel Cardona i Civit i orientada a la defensa de la nació catalana. 

*1930's.- Un grup de militants de Nosaltres Sols!. L'home assegut a la cadira de rodes és Salvador Salat segons es fa constar a l'Arxiu Municipal de Roses [1]. (Foto: Benet Fonolleras Brunet. Col·lecció privada)

Amb el pas del anys la casa va ser ocupada per la consulta dels doctors Llauradó, una acreditada nissaga de metges barcelonins de la que van formar part el cirurgià Francesc Llauradó i Clavé (1881-1952)  i els seus fills Francesc (pediatre) i  Antoni Llauradó i Tomàs (cirurgià digestiu, 1909-1997). Els Llauradó disposaven des del anys 1920's una clínica situada als afores de Sants, al carrer Roger 316 cantonada amb Jaume Roig.     


*1961.- Dues imatges de l'antiga Casa Salvador Salat a la cantonada dels carrers de Sant Antoni i Santa Caterina. A la fotografia superior es pot apreciar la barana de la rasa del ferrocarril a l'esquerra de la imatge. (Fotos: Jaume Peris Xancó). 

L'edifici va ser enderrocat al 1963 i tot seguit s'hi va construir la sala de cinema Palacio Balañá. Encara trigaria prop d'una dècada en canviar radicalment l'entorn d'aquella zona amb la cobertura de les vies de l'antiga estació de Sants, la reurbanització del carrer de Sant Antoni, que va esdevenir passeig, i finalment la posada en servei de la nova Estació Central de Barcelona-Sants. 

*1963.- La Casa Salvador Salat al juliol d'aquell any, mentre s'estava procedint al seu enderrocament. (Foto: Joan Jané Brugada /Arxiu Fotogràfic de Sants-Montjuïc).

*1964.- Enderrocat l'edifici es començaria a enlairar el cinema Palacio Balañá. (Foto: Joan Jané Brugada /Arxiu Fotogràfic de Sants-Montjuïc)


[1].- Arxiu Municipal de Roses. Enllaç:    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada