Durant prop de 30 anys aquest típic plat oriental que coneixem com cuscús va tenir al barri de Sant Antoni un lloc de culte indiscutible: el Restaurant Rafi. Hi havia una àmplia coincidència entre els entesos i experts en cuina magribina que al Rafi s'hi menjava el millor cuscús de la ciutat. El responsable d'aquesta excel·lència culinària era Mohamed Mensouri Hasani, natural del nord del Marroc, emigrat a Ciutat de Mallorca i finalment a Barcelona on va conèixer la seva esposa Rafi del Rio. Amb ella i el seu nom va obrir el restaurant el 1986. Cuscús i tagín eren les seves especialitats.
*2013.- Mohamed Mensouri Hasani a la cuina del Rafi. (Foto: blog La servilleta)
El local era de reduides dimensions amb una barra molt estreta i una sala al costat amb només cinc taules. Una petita terrassa exterior completava el negoci. Aquesta senzillesa i el tracte familiar que els propietaris dispensaven al client era una gran part de l'encant del Rafi.
El Mohamed i la Rafi van crear el cuscús a la catalana, que va ser presentat en el programa gastronòmic de TV3 Karakia i que podeu trobar en aquest enllaç:
El 2015 el restaurant Rafi va tancar. Quan tothom del barri pensava que el local passaria a mans dels xinesos que van ocupant tots els bars, va reobrir inesperadament com un bar especialitzat en entrepans i patates braves. El record del Rafi i el seu insuperable cuscús ha quedat en els rajols d'inspiració oriental que encara es veuen al petit menjador.
*2013.- La petita terrassa del Rafi sobre la vorera del carrer Vilamarí.
Le conocí personalmente.
ResponEliminaUna bellísima persona.
Era vecino del barrio
salut
Sens dubte el millor cuscús. I un lloc entranyable: era com menjar en el menjador de casa seva.
ResponEliminaPer a mi, l'única pega era que el català brillava per la seva absència, malgrat els anys que portaven al barri.
ResponEliminaLa Rafi i les filles em van parlar sempre en català.
EliminaSempre vaig parlar amb ell; ho retiro doncs.
EliminaCom trobem a faltar el seu couscous, boníssim.
ResponElimina