dilluns, 12 d’octubre del 2020

CASA DE CORREUS. Plaça Bonsuccés (1890-1904)


*1890's.- La Casa de Correus, seu de l'Administració Principal en un dibuix de l'època.

A començaments de 1889, un particular de nom Joaquim Prats va construir un petit edifici de línies neoclàssiques en el racó de la plaça del Bonsuccés, que quedava encarat amb l'entrada a la plaça del carrer de les Sitges a la banda més pròxima a la Rambla. Prats va arrendar la finca a l'Estat per instal·lar-hi l'Administració Central de Correus a Barcelona i així pal·liar les deficients instal·lacions postals existents en aquells moments a la ciutat.    

*1889.- Primera notícia en premsa sobre la construcció de la nova Casa de Correus a la plaça del Bonsuccés (Font: La Vanguardia. Edició del 3 d'agost).


El nou edifici va ser inaugurat el primer dia de març de 1890. El canvi de l'administració de correus a una seu digna va ser recollit amb joia per la premsa barcelonina 

*1890.- Notícia de la inauguració de l'edifici (Font: La Vanguardia. Edició del dia 1 de març).

*1890.- Descripció detallada de l'exterior i l'interior de la nova Administració Principal de Correus de la Plaça del Bonsuccés. (Font: La Vanguardia. Edició del dia 1 de març).

Traslladada la central de Correus a Plaça Urquinaona al 1904. el mateix edifici va ser ocupat posteriorment per la secció de queviures i licors dels grans magatzems El Siglo, que van cremar el dia de Nadal de 1932, afectant també l'immoble de Bonsuccés.  

*1910's.- L'antiga Casa de Correus ocupada posteriorment per dependències del Grans Magatzems El Siglo que connectaven amb l'edifici principal de la Rambla.


*1932.- Els bombers intentant dominar el foc declarat als magatzems El Siglo des de la plaça del Bonsuccés apunten llurs mànegues d'aigua a l'antiga Casa de Correus. (Foto: Carlos Pérez de Rozas. Institut Municipal d'Història de Barcelona).

Posteriorment poc abans de la Guerra Civil s'hi va construir el frontó Txiki-Alai famós pel seus partits femenins. A la dècada dels 1970's un edifici Núñez i Navarro de nova construcció amb els seus característics balcons i tendals va irrompre violentament a la plaça Bonsuccés.

7 comentaris:

  1. Una barrabassada urbanistica mes del "destructutor" pecident de trista memoria pels catalans, els culers i la bona gent.

    ResponElimina
  2. Ell ho feia tot en honor de Barcelona, "la ciutat que porta el nom del nostre club"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un analfabet que en acte public digue: "Aquesta biennal la farem cada any"

      Elimina
  3. ¡¡¡Cómo sois ¡¡¡ el único que arregló los chaflanes ¡¡¡ son ayuda..¡qué curioso ¡¡ de todos y cada uno de los alcaldes de la ciudad, fueran estos de la tendencia que fueran.

    ResponElimina
  4. Posteriorment, pràcticament al davant, hi va haver una petitíssima sucursal de Correus a la mateixa plaça, que tampoc no existeix ja.

    PODI-.

    ResponElimina
  5. Es muy interesante. También he aprendido de donde viene el nombre de la ciudad de Barcelona, todo muy ilustrativo. Gracias por ello.
    Salud.

    ResponElimina