dissabte, 29 de gener del 2011

LA FONT DE L'AURORA. Jardinets de Gràcia. (1929 -1933)

*1929. El grup d'escultures que componien la Font de l'Aurora al capdamunt dels jardinets de Gràcia. (Foto: Arxiu Municipal del Districte de Gràcia)

Conjunt escultòric obra de Joan Borrell i Nicolau (1888-1951) inaugurat el dia 13 de juliol de 1929, quan es va recuperar aquest espai verd que havia existit anteriorment però que el 1909 havia estat eliminat.  
La Font de l'Aurora estava integrada per un conjunt d'escultures d'inspiració clàssica i mitològica, que servien de portal d'entrada a la vila de Gràcia i tancaven l'ultim tram del passeig de Gràcia. L'obra evocava l'Aurora, el Sol i la Lluna mitjançant diverses d'imatges que emergien de les aigües de la font sobre unes quàdrigues i, tot plegat, sota la presència de la figura de la deesa Minerva esculpida en marbre dempeus sobre una nau. Completàven el conjunt quatre columnes corínties sobre les que hi havien dues àguiles amb les ales desplegades i altres dues disposades a arrencar el vol.


 *1930.- Dues imatges més de la font davant la Casa Fuster. (Fotos: Carles Fargas AFCEC)

El 1933 el monument va ser desmuntat i algunes de les peces que el componien, després de romandre als magatzems municipals, van acabar tenint destins diversos. La quàdriga va anar a parar als jardins del Turó Park (just al costat de l'entrada que hi ha a la cantonada Ferran Agulló-Josep Bertrand); les àligues que coronaven les columnes són al Picnic de les Àligues a les muntanyes de Montserrat del zoològic del Parc de la Ciutadella, i a la deesa Minerva se la pot veure des de fa uns anys al peu de l'edifici de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, al final del carrer Lleida a Montjuïc.
De tot allò, avui als jardinets de Gràcia només hi queda la base de l'antiga font on hi ha el brollador.