dimecres, 13 de maig del 2015

LA CASONA. Sala Alternativa de Teatre. Burgos 55. (1992-1995)

Els argentins Fernando Grifell i Graciela Casanova van obrir a l'any 1980 una escola de formació teatral i expressió corporal al barri de Sants. Era al carrer Alcolea 111, era coneguda com La Casona i l'aprenentatge que s'hi oferia era basat en el mètode Stanislavskij. A poc a poc, el projecte es va anar consolidant i dotze anys després, el 29 d'octubre de 1992, Grifell va obrir la seva pròpia sala teatral alternativa al número 55 del carrer Burgos molt aprop de Can Vies i de la linia ferroviària que creuava el barri. 
La sala teatral La Casona era petita amb un aforament màxim de 60 espectadors, la qual cosa fomentava una relació molt directa entre el públic i els actors. L'escenari i la sala de butaques eren extraordinàriament adaptables als requeriments que exigien les obres que s'hi representaven. Les administracion públiques van subvencionar el projecte que va poder presentar produccions pròpies amb algunes obres destacades com Woyzeck i Antigona Kaiene.
No obstant això, la durada del projecte va ser curta. El compte de resultats no era equilibrat i Grifell va optar per tancar-la al 1995 i continuar dedicat a la seva escola teatral que va tenir altres emplaçaments al barri de Sants. En total durant els tres anys i escaig de vida la Sala Alternativa de Teatre La Casona va presentar un total de 16 espectacles que van ser vistos per 5.785 espectadors.