dilluns, 27 d’agost del 2012

PISCINA MUNICIPAL DEL RAVAL. Plaça Folch i Torres (1966 - 2003)


*1966.- Imatge captada durant la cerimònia d'inauguració de les piscines amb el general Franco present a la tribuna.

El dia 4 de juliol de 1966, coincidint amb una de les visites del general Franco a Barcelona, es va inaugurar la piscina de la plaça Folch i Torres que contribuia a pal·liar la manca d'equipaments esportius al Raval.
La cerimònia d'inauguració va congregar al costat del Caudillo les principals autoritats del règim amb l'alcalde Porcioles i Juan Antonio Samaranch al capdavant.
 
 
*1966.- Dos retalls de La Vanguardia de l'endemà de la inauguració de les piscines on s'informa de la cerimònia presidida per Franco i de les característiques de la nova instal.lació esportiva
 
 
El complex ocupava l'espai delimitat pels carrers Lleialtat, Reina Amàlia, Carretes i Hort de la Bomba i constava de diverses instal.lacions, un gimnàs i tres piscines, la més gran apta per a la pràctica del waterpolo. La gestió va ser atorgada al Club Natació Montjuïc i com a detall curiós el primer soci d'honor infantil va ser Francisco Franco Martínez-Bordiu, nét del dictador, que també va participar activament a la cerimònia inaugural.
En el seus ultims anys de vida les piscines van patir un abandonament progressiu, sobretot des que el CN Montjuic va establir definitivament les seves instal·lacions esportives i socials al costat de l'estadi Serrahima. Finalment les piscines Folch i Torres van ser clausurades al maig de 2002 per l'ajuntament, que va al·legar serioses deficiències en l'estructura de la coberta. Només un any després van ser enderrocades dintre d'un pla urbanístic que va convertir aquell sector en nous equipaments i habitatges, amb alguns conflictes amb els veins, que es queixaven de la manca de transparència de les decisions municipals i del perill d'especulació que comportava l'operació urbanística. Però el problema era també que no  estava llesta una alternativa, que encara trigaria quatre anys en arribar quan el 2006 es van inaugurar les noves piscines del complex esportiu de Can Ricart a la Rambla del Raval.