dimarts, 14 de juliol del 2015

CASA TABERNER. Grup escultòric del remat de la torre. Pla de la Boqueria (1899-1940's)


*1934.- Vista exterior de la Casa Taberner amb el remat escultòric sobre la torre de la cantonada de la façana.

L'any 1898 l'arquitecte Antoni Coll va aixecar per encàrrec de Domènec Taberner i Prims un elegant edifici a la cantonada del carrer Boqueria amb Cardenal Casañas, amb vistes sobre la Rambla i el Pla de la Boqueria. En els seus baixos s'hi va obrir la botiga d'alta costura i moda Santa Eulalia.
A banda de la imatge de la Santa sobre la tribuna de la cantonada, que encara avui és visible, un altre element destacava sobre la façana original. La torre que coronava la cantonada de l'edifici era rematada per un grup esculltòric amb una figura humana asseguda sobre la barana, que va desaparèixer acabada la Guerra Civil cap als començaments dels anys 1940's. Possiblement la causa de la desaparició va ser una actuació preventiva per evitar possibles accidents a causa de les males condicions en que havien quedat aquests elements arquitectònics a causa del bombardeigs  patits durant la guerra i del perill que suposava qualsevol despreniment.


*1920's/ 2010's.- Dues imatges comparatives amb 90 anys de diferència en les que es pot veure la torre amb el remat escultòric i sense ell.