diumenge, 13 de gener del 2019

COL·LEGI AUSIÀS MARCH. Plaça Comas. Les Corts (1893-1975)



*1910.- Aspecte exterior original del Col·legi Ausiàs March, sense la remunta que posteriorment s'hi afegí per construir-hi un àtic. (Foto: Autor desconegut)

*1950's.- Façana del Col·legi Ausiàs March amb l'edifici ja remuntat. A la imatge es pot veure en primer terme la Font de l'Oca que hi havia al centre de la plaça Comas.
 
Obra de l'arquitecte Antoni Rovira i Rabassa (1845-1919) l'antic edifici del Col·legi Ausiàs March s'aixecava a la plaça Comas fent cantonada amb el carrer de Joan Güell i enfront de l'antiga Casa de la Vila de Les Corts de Sarrià.
L'edifici original constava de baixos i un pis principal amb un escut del municipi esculpit en pedra sobre la porta d'entrada. Posteriorment cap a la dècada dels 1940's va ser remuntat per afegir-hi un àtic lleugerament enretirat respecte del pla de la façana.
Va ser la primera escola municipal del barri quan encara Les Corts de Sarrià era municipi independent i Gerard Piera i Piera n'era l'alcalde. De fet, Piera va ser l'últim batlle de l'ex-vila, que fou annexionada a Barcelona per un dccret de la reina regent Maria Cristina datat del 20 d'abril de 1897. 
 
 
*1933.- Emplaçament del col·legi al barri de Les Corts segons un plànol municipal de l'època (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)
 
Durant el franquisme l'edifici, sota el nom oficial de Grupo Escolar Ausias March, va reprendre la seva funció docent fins a l'any 1975 que va ser enderrocat per construir les noves instal.lacions escolars inaugurades per l'alcalde Joaquim Viola a l'octubre de 1976. 

*1975.- El dia 11 d'abril va començar l'enderroc de l'antic edifici del Col·legi Ausiàs March. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)