dimecres, 14 de novembre del 2012

CALIFORNIA. Restaurant i ball. Diagonal Pedralbes. (1939-1946)Acabada la Guerra Civil, les classes benestants i l'aristocràcia local que havia abraçat la causa franquista varen trobar en la zona nord de la Diagonal el seu camp social d'operacions. Freqüentar aquella zona donava un indiscutible prestigi social. Pocs mesos després d'acabar-se la guerra, s'hi van començar a instal·lar alguns restaurants amb ball i orquestra. La majoria eren exclussivament d'estiu i ocupaven jardins d'antigues finques.  
Un dels primers en obrir, el 17 de juny de 1939, va ser el California. Ocupava els jardins de l'actual Facultat de Dret, amb un cridaner rètol de neó sobre la porta d'accés, que donava pas a una magnífica terrassa on s'hi podia sopar i ballar mentre els músics amenitzaven la vetllada. L'Orquestra Montoliu era l'habitual del local en aquells primers anys de la potsguerra quan s'hi començaren a organitzar  festes i actes socials de l'alta burgesia. 


Durant vuit estius el California va donar animació i vida a les nits d'aquella encara semidesèrtica Diagonal, al costat del Palau de Pedralbes. La del 1946 va ser la seva última temporada. A l'any següent l'empresa que gestionava el Windsor se'l va quedar i li va canviar el nom. Començava l'etapa del Copacabana.