dimarts, 5 de maig del 2015

MITGERA DE LA FONT DEL CARME (1929-2000)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i MARIA JOSÉ GONZÁLEZ

*1950's.- La mitgera, amb la font a la part baixa, al costat del Grup Escolar Milà i Fontanals. (Foto: Joaquim Brangulí)

Quan tot venint de la Rambla pel carrer del Carme arribem a l'alçada del carrer dels Àngels, la vorera muntanya s'eixampla considerablement  coincidint amb l'edifici que acull l'Escola Milà i Fontanals. Aquesta mena de plaça allargada avui plantada de tipuanes de flor groga és dedicada des de fa uns decennis a l'estudiós del costumari català Joan Amades. 
Durant molts anys aquest rectangle de vorera no tenia arbres i mirant en direcció a la Ronda de Sant Antoni s'hi veia com a fons una ampla mitgera que dibuixava la silueta d'una església amb una imatge de la Mare de Déu del Carme al bell mig i una font de tres brocs a la part baixa. Aquesta mitgera, decorada amb esgrafiats de tons entre rosats i marronosos, va ser projectada per Josep Goday i Casals contemporàniament al Grup Escolar Milà i Fontanals -Lluïsa Cura, les obres de construcció del qual s'estengueren entre els anys 1921 i 1929. La inauguració tingué lloc el 29 de març de 1931 pocs dies abans de la proclamació de la Segona República. El 16 de març de 1938 la mitgera i la font van rebre l'impacte d'una bomba llençada per l'aviació feixista italaina, aliada de Franco, i va quedar considerablement malmesa mentre el drama s'apoderava del carrer amb la mort de diversos escolars i escenes de pànic.
Acabada la Guerra el record de les bombes que havien matat nens davant d'una imatge de la Mare de Déu en una mitgera potser va produir algun mal de consciència als vencedors i el nou ordre va tenir cura en prioritzar la reparació i reconstrucció del lloc. La mitgera va romandre allà amb la verge fins que a l'any 2000 es va obrir el carrer d'Agustí Duran, que enllaça Carme i Peu de la Creu amb la construccio d'un edifici d'habitatges, al mateix lloc on hi havia la mitgera,
que desaparegué per sempre més. La font va ser traslladada uns metres i es conserva al costat de la façana del Milà i Fontanals orientada de front cap al centre del carrer del Carme.

*1920's.- El Grup Escolar Milà i Fontanals / Lluïsa Cura en construcció. La mitgera, a l'esquerra de la imatge, encara no estava definida.*1932.- La mitgera ja es veu completada.


*1939.- La font i la mitgera en acabar la Guerra Civil. (Gentilesa de Jorge Álvarez)


*1950's.- Una altra imatge de la mitgera i l'Escola Milà i Fontanals.