dimarts, 30 de setembre del 2014

RED LION. Bar/Dancing i Fonda/Hotel. Portal de Santa Madrona 14 (1910's-1930's)

*1932. Anunci del Red Lion publicat al setmanari satíric L'Esquella de la Torratxa

Durant el primer quart del segle XX, un dels itineraris calents del Barri Xino era el sempre animat carrer del Portal de Santa Madrona que s'estenia entre la Rambla de Santa Mònica i el Paral·lel pel darrera de la Caserna de les Drassanes. 
Les tavernes i bars de meuques ocupaven els baixos de pràcticament tots els edificis d'aquesta via, mentre els meublés i les habitacions de lloguer omplien les plantes superiors. De tant en tant apareixia algun local que trencava aquesta monotonia del comerç carnal més miserable. Un dels que va adquirir una certa celebritat fou el Red Lion.

*1920's.- El local del Red Lion tancat amb un rètol al primer pis on s'anuncia com a posada i hotel abans de convertir-se en el popular dancing que fou als anys 1930's. 

Situat a mig camí entre el Bar-Cerveseria Antic Gambrinus (número 6) i la popular Taverna del Manquet (número 22) hi havia al número 14, fent cantonada amb el carrer del Migdia, aquest dancing on es ballava de forma continuada. The Red Lion havia donat nom també a la fonda/hotel amb habitacions que hi havia al pis superior, que havien estat testimoni de més d'un crim, la qual cosa va ajudar a fomentar la llegenda sobre el mal nom del local.

*1929.- Una mostra d'algunes de les coses que passaven a les habitacions del Red Lion és aquest article de la crònica negra publicat a El Herraldo de Madrid. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).

Habitualment era freqüentat per prostitutes, mariners, pispes i noctàmbuls. Als inicis dels anys 1930's el dancing es podia trobar anunciat en algunes revistes satíriques i picants de l'època com L'Esquella de la Torratxa.
El local va aguantar fins als anys de la República i després de la guerra va passar a millor vida igual que tota aquella vorera muntanya del Portal de Santa Madrona.

*1930.- Fragment d'un article de Sebastià Gasch aparegut a les planes de a La Publicitat on fa una descripció del personal que freqüentava el Red Lion. (Font: La Publicitat. 30 Juliol 1930).