divendres, 13 de novembre del 2015

TEATRET DE TITELLES. Jardins del Turó Park. (1913-1998)


*1913.- Primers espectacles de titelles al Parc d'Atraccions del Turó. (Foto: Col·leció Thomas/ IEFC)

Només un any després de la seva obertura al públic, al Parc d'Atraccions del Turó Park s'hi va instal·lar un teatret per a oferir espectacles de titelles que, amb algunes interrupcions al llarg dels anys, es va anar mantenint fins abastar pràcticament tota la resta del segle XX.  
La primera companyia que va recalar en aquest espai fou la del titellaire Juli Pi i la seva companyia Els 4 Gats. Quan a partir de 1927 el Turó Park va deixar de ser un parc d'atraccions per esdevenir simplement un jardí públic, el teatre de titelles hi va continuar en actiu de forma esporàdica.
La tradició de les titelles al Turó Park romandria viva durant el franquisme. Fou als anys 1950's que l'activitat va tornar a prendre embranzida amb els Putxinel·lis Anglès, que hi actuaven de forma estable. Els fills del seu promotor Jaume Anglés continuarien oferint espectacles fins als anys 1970's.

*1950's.- Un espectacle de titelles a càrrec de Polichinelas Anglés. 


*1979.- Video d'un espectacle de titelles al Turó Park.

A la dècada següent una altra companyia (Titelles Vergés) va prendre el relleu, si bé l'activitat era ja més esporàdica i es reduïa a un parell de representacions al mes. Finalment als anys 1990's s'hi van presentar diverses companyies com Nessum Dorma o els britànics The Parker Marionettes que tancarien el cicle històric titellaire del Turó Park l'any 1998. Fou a partir d'aleshores que el teatret va quedar abandonat a l'abast de la violència urbana i presentava un aspecte lamentable.


Amb motiu del centenari del Turó Park (2013), el govern municipal de l'alcalde Xavier Trias (veí del barri) va organitzar uns actes commemmoratius en els que no hi van faltar les titelles amb la participació d'algunes companyies històriques.