diumenge, 5 de febrer del 2017

BAR GALENO. Casanova/Còrsega. (1920's.- 2016)

Article elaborat en col·laboració amb JOAQUIM VALLS i ARNAU 
 
*2010's.- El Bar Galeno en els seus últims anys. Al fons el carrer Còrsega. 
 
Una ullada al Diccionari de la Reial Acadèmia  Espanyola ens diu que el mot galeno es refereix de forma concreta al metge grec del segle II i de manera coloquial a qualsevol persona autoritzada per exercir la medicina. Va ser d'acord amb aquest significat que cap als anys 1920's a la placeta que s'estenia davant de la Facultat de Medicina de l'Hospital Clínic es va obrir un quiosc de begudes conegut com a Bar Galeno.  
Aquest primer Galeno es nodria bàsicament d'una clientela de docents i estudiants així com del propi personal assistencial de l'hospital. Diuen que alguns estudiants van malmetre els estudis i la carrera per culpa de tantes hores passades a les taules del Galeno.
 
Fragment del llibre de Ferran Sancho Fonoll Uns estudiants de Medicina, una mica d'història de la promoció 1928-1936, recollit per Josep Maria Massons i Esplugues a Les anècdotes de la facultat de Medicina de Barcelona entre 1928 i 1934.
 
Uns anys després el local es va traslladar a la cantonada entre els carrers Còrsega i Casanova. Allà va consolidar-se com un bar senzill que seguia lligat al món de l'hospital i la facultat. Tot i que no era un prodigi de local net i polit arribaria a assolir una certa anomenada al barri i entre els treballadors i estudiants de l'Hospital Clínic. Era de dimensions força limitades amb l'aparença d'un bar-comidas convencional. Només disposava de tres tauletes a dins, si bé la terrassa exterior que s'estenia sobre la vorera del mateix xamfrà, n'incorporava altres cinc que compensaven amb escreix el reduït espai interior.
Als anys 1960's i 1970's, a primera hora de les tardes de diumenge, era lloc de trobada habitual dels periodistes que anaven a cobrir la informació esportiva dels partits de futbol que es disputaven al camp del Barça o de l'Espanyol. També era el lloc de reunió dels responsables i aficionats al beisbol del Club Hèrcules Les Corts.
Durant molts anys el Galeno va tenir una característica que el feia especial. Obria les 24 hores del dia i a la matinada donava servei als conductors d'ambulàncies i altre personal sanitari. Per als noctàmbuls era un reducte segur on poder aturar-se abans de la retirada final.
S'hi oferien menús a preus econòmics i la seva especialitat més rellevant eren les patates braves. Tallades i cuinades a l'instant, eren servides amb una salsa especial que res tenia a veure amb les típiques maioneses i ketchups. La salsa de les braves del Galeno era especial, més propera al romesco o la salsa de calçots amb el bitxo afegit. Els caps de setmana i els diumenges molts veins del barri hi anaven a fer el vermut i no era fàcil trobar taula en aquella terrassa tan assolellada. En el seus últims anys el local va ser sotmès a un rentat de cara i va encarir els preus a la vegada que oferia algunes especialitats en entrecots de qualitat. 
Finalment, l'històric Bar Galeno va tancar portes, gairebé per sorpresa, al febrer de 2016. La nova normativa reguladora de les terrasses no afavoria el negoci en un local tan petit.
 
*2013.- El Galeno dels últims anys oferia un bon assortit d'entrecots de qualitat
 
Les acreditadíssimes patates braves del Bar Galeno