dimarts, 23 d’agost del 2011

AVINGUDA MILANS DEL BOSCH. Actual Avinguda Mistral. (1928-1931)


*1929.- Una vista de l'Avinguda Milans del Bosch (actualment avinguda Mistral) durant la celebració de l'Exposició Internacional. La foto correspon a la cantonada amb Calàbria. En primer terme l'espai que avui ocupen els Jardinets de l'Alguer amb el carrer Tamarit a l'esquerra. La rambleta central acabava de ser urbanitzada amb les acàcies recent plantades que encara eren només pals. A la part superior dreta es pot veure l'edifici dels Salesians (Rocafort/Floridablanca), que actualment acull el col.legi i el Polisportiu Rocafort.

Cap a finals de 1928 l'Ajuntament de Barcelona, presidit per l'alcalde Darius Romeu i Freixa, Baró de Viver, va decidir donar al passeig de la Creu Coberta (actual Avinguda Mistral) el nom d'avinguda Milans del Bosch. Aquest nom -tant arrelat a la història (sovint negra) de l'exércit espanyol- era dedicat a Joaquín Milans del Bosch y Carrió, avi del tinent general colpista del 23-F, que fou capità general de Catalunya entre 1919 i 1920. Després amb la Dictadura de Primo de Rivera va exercir de governador civil de Barcelona entre 1923 i 1928. En el seu full de serveis s'hi compta l'organització de la ferotge repressió sobre la classe obrera durant els anys 1920's recolzant el pistolerisme de la patronal, el tancament del camp de Les Corts, la clausura de l'Orfeó Català i l'enderroc de les quatre columnes de Montjuïc, entre d'altres.
Aquesta denominació no va ser molt duradora. Amb l'adveniment de la Segona República el mateix any 1931, la via va ser dedicada al poeta occità Frederic Mistral, nom que conserva fins a l'actualitat amb la denominació d'Avinguda Mistral.
No obstant això, amb el nom de Milans del Bosch aquesta via, que unia Hostafrancs amb el Portal de Sant Antoni, va viure tota l'explosió ciutadana derivada de la celebració de l'Exposició Universal de 1929, va ser urbanitzada amb un passeig central vorejat d'acàcies i a l'abril del 1929 s'hi va instal·lar enllumenat elèctric. 

*1928.- Un retall del periòdic La Vanguardia del dia 31 d'octubre en el que s'informa de l'imminent canvi de nom del Paseo de la Cruz Cubierna (sic) que passarà a denominarse Avenida Milans del Bosch