dissabte, 30 de novembre del 2013

MAGATZEMS CATALUNYA. Plaça Catalunya 7 (1922-1927)

Agraïments a MIQUEL F. PACHA
El dissabte 11 de març de 1922 es van inaugurar els Almacenes Cataluña. Van ser el primer comerç de la Plaça Catalunya que es presentava amb el nom de magatzems, tot i que bàsicament es dedicava a la confecció per a senyores en llana i seda i també llenceria. La botiga ocupava els extensos baixos de la Casa Marcel·lí Janer al número 7 de la plaça entre la Ronda Universitat i Bergara.
La vida d'aquests magatzems no va ser gaire llarga, tot just va durar cinc anys. Abans de l'estiu de 1927 ja s'anunciava la liquidació de totes les existències.


PUBLICITAT AL TERRAT DE LA CASA FUSTER. (1920's-1980's)


Avui pot semblar aberrant que una de les joies del modernisme com és la Casa Fuster, la que tanca el passeig de Gràcia al capdamunt dels Jardinets on comença el carrer Gran, tingués instal·lat dalt del seu terrat un entramat de ferros per sostenir neons de publicitat.

*1920's.- La Casa Fuster en els seus primers anys, amb el terrat lliure de qualsevol reclam publicitari

Però durant més de quaranta anys va ser així. La situació privilegiada d'aquest edifici, construït el 1908 i visible des de la cruilla del Passeig de Gràcia amb la Diagonal, va fer del cim de la seva façana un lloc molt preuat per col·locar-hi anuncis lluminosos de gran format. D'aquesta manca de sensibilitat i respecte envers una peça cabdal de l'obra de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Muntaner en tenim constància gràfica a través de les nombroses imatges captades des del Cinc d'Oros a través dels temps.
I curiosament no fou durant el franquisme quan va començar aquest atemptat. A finals dels anys 1920's, abans de la Segona República, ja es van instal·lar les primeres barres de ferro per sostenir l'enllumenat dels anuncis. Aquesta intervenció, a més a més, fou atemptatòria contra la integritat de l'obra perquè va suposar la desaparició dels quatre petits pinacles, que adornaven el cim de la secció arrodonida de la cantonada de la façana.
A començaments dels anys 1960's la Casa Fuster va passar els seus pitjors moments. L'empresa elèctrica ENHER va comprar l'immoble amb la perversa intenció d'enderrocar-lo per aixecar-ne un de nou. La pressió veinal i social va poder impedir la malifeta.   Els anuncis varen romandre al terrat fins a començaments de la dècada dels 1980's. L'any 1978 l'edifici havia estat objecte d'una primera restauració fins que a començaments dels 2000's  ENHER, que ja s'havia fusionat amb FECSA, va decidir vendre'l. La Casa Fuster acull avui un luxós hotel i sortosament l'edifici llueix tot el seu esplendor.


*1929.- PLYMOUTH-CHRYSLER va ser una de les primeres empreses en anunciar-se. Aquí ho veiem en aquesta imatge captada als Jardinets durant l'exhibició anual dels bombers celebrada aquell any el dia 12 de maig. (Foto: Arxiu Bombers de Barcelona).

*1931.- Quan al Cinc d'Oros s'hi va instal.lar l'efímer bust de Pi i Margall, la Casa Fuster continuava lluint publicitat al seu terrat.
*1940's.- VINOS Y COÑAC BERTOLA JEREZ

*1981.- ENHER INI. L'últim anunci lluminós. Amb l'estàtua de la Victòria i l'obelisc embolicats de blanc durant una campanya per la pau.

*2012.- Aspecte actual de la façana de la Casa Fuster convertida en hotel de luxe i impecablement restaurada.