divendres, 13 de setembre del 2013

SALON GUINARDÓ. Cinema. Escolnarbou 43. (1940-1946)

Un cine de posguerra de vida efímera fou el Salón Guinardó, al qual li correspon l'honor d'haver estat la primera sala de cinema del barri. Situat al carrer Escornalbou número 43, fent cantonada amb Renaixença, ocupava part de l'antiga seu de l'Ateneu Català del Guinardó que fou clausurat en acabar la Guerra Civil. La sala va ser regentada per la mateixa familia que anys després obriria el Cinema Maragall uns carrers més avall.
El primer film projectat al Salón Guinardó fou Piloto de pruebas, una producció nordamericana, dirigida per Victor Fleming, en la que hi treballava una tripleta de bons actors: Spencer Tracy, Clark Gable i Myrna Loy.
Segons explica Roberto Lahuerta, una anècdota destacada d'aquells primers anys de funcionament de la sala era que només disposava d'un projector. Calia aturar-lo i encendre els llums per carregar cada rotllo successiu del film amb la corresponent pausa abans de reprendre la projecció [1].
La sala, que era de petit format,  no només oferia projeccions cinematogràfiques sino també espectacles de varietats amb especial dedicació al flamenco. L'oferta d'oci es limitava als dies de caps de setmana i festius. El local tenia també un bar a l'aire lliure amb terrassa. Quan els seus propietaris varen dedicir obrir el cinema Maragall a començaments del 1946 el Salón Guinardó va tancar portes i quedà definitivament abandonat.   
 
 
[1] Lahuerta Melero, Roberto. Cines de barrio. Col.lecció Favència. Arxiu Històric de Roquetes Nou Barris. Barcelona 2013.