divendres, 23 de març del 2012

PISCINA MUNICIPAL. CLUB NATACIÓ POBLENOU. Plaça Lope de Vega. (1960-1989)


*1961.- La plaça Lope de Vega (avui Josep Trueta) amb la piscina municipal al fons, poc després de la seva inauguració (Foto: Arxiu Històric del Poblenou).

El Club Natació Poblenou, fundant l'any 1931, havia iniciat les seves activitats esportives a primera linia del litoral en la zona de la platja de la Mar Bella on els seus socis es dedicaven també a la pràctica de la vela. Durant molts anys els dirigents del club van lluitar aferrissadament per poder comptar amb unes instal·lacions i una piscina pròpia al barri. Després de fussionar-se amb el Club Olímpic, una altra antiga entitat esportiva del barri, el Natació Poblenou va poder aconseguir, durant el mandant del president Leoncio Doménech, la promesa municipal de veure construida la desitjada piscina als terrenys de la plaça Lope de Vega, (avui Jardins del doctor Josep Trueta).
Fou inaugurada el mes de maig de 1960 i era la primera piscina municipal totalment coberta de la ciutat. Tenia 6 carrers amb unes dimensions de 25 x 11,80 metres i disposava de dos trampolins. En un dels seus laterals hi havia una petita graderia per a 200 persones i a l'altra banda la paret que donava a l'exterior era pràcticament tota de vidre, la qual cosa donava una magnífica lluminositat a l'interior. Com a serveis annexes tenia una petita pista polisportiva, un frontó i un solarium. L'Ajuntament va cedir la gestió i el manteniment d'aquell equipament esportiu al Club Natació Poblenou per periodes de 5 anys renovables.

*1960.- Diverses imatges de la publicitat emesa amb motiu de la inauguració de la piscina.


*1966.- Vista interior de la piscina. (Foto: Arxiu Històric del Poblenou) 

Cap a finals de la dècada dels 1970's, la piscina començava a presentar greus defectes estructurals que aconsellaven plantejar-se la seva reforma en profunditat o bé un trasllat. El tema fou objecte d'una permanent reivindicació veinal. Però no seria fins l'any 1989 que el club es traslladaria al Catex-Can Felipa i una nova piscina s'ubicaria també en aquell antic recinte industrial rehabilitat. Al mateix temps, l'antiga piscina de la plaça Lope de Vega va ser enderrocada. Avui només se'n conserva, com a testimoni, un tram de les graderies que queda en un dels extrems de la plaça i serveix de coberta a un transformador del llac dels jardins.
*1962.- La plaça Lope de Vega amb la piscina després de la gran nevada.


*1965.- La jove cantant italiana Gigliola Cinquetti interpretava amb una guitarra la seva cançó Non ho l'età, des de la graderia de la piscina de la Plaça Lope de Vega del Poblenou, al començament de la pel·lícula hispano-italiana Dio, come ti amo (Miquel Iglesias 1965). Més informació en aquest enllaç:
http://musicsdel-poplenou.blogspot.com.es/2012/07/gigliola-cinquetti-al-cnpn.html