dimecres, 15 d’agost del 2012

LA SALA BOVEDA DEL CARRER PALLARS. Discoteca. Pallars 97. (1991-2007)

 
*1994.- Interior de l'antiga Sala Bóveda al carrer Pallars 
 
Entre els locals nocturns de la zona del Poblenou nascuts aprofitant l'esclat de la Barcelona Olímpica convé recordar la discoteca Bóveda o La Bóveda del carrer Pallars, prop del centre neuràlgic que representava aquell renovat Zeleste, després Razzmatazz
Instal·lat dins d'una antiga construcció industrial, Bóveda disposava de dos nivells. El superior, on hi havien els lavabos, era més petit. De la seva decoració original en destacaven les parets de totxana pintada, un billar i un futbolí, una original barra on les pretatgeries dibuixaven formes de motius urbans (semàfor, moto) i un guàrdia urbà enreixat. Només creuar l'entrada s'accedia directament a la pista de ball i la barra quedava situada a mà esquerra.
Combinava la música pop-rock espanyola amb la internacional i els preus d'accés eren força econòmics. Com que no era un local gaire gran -no hi havien cadires ni pràcticament lloc per seure- , de seguida es va massificar i entrar-hi a partir de determinada hora no resultava gens fàcil.  
Passada l'eufòria olímpica, que va deixar una gran quantitat de locals nocturns en aquell sector, els problemes de sorolls i incidents nocturns eren a l'ordre del dia a la zona industrial del Poblenou, malgrat els pocs veins de la zona.
El servei de seguretat que tenia cura de l'accés al local era molt rigorós a partir de mitjanit. No obstant això, el local va ser testimoni d'algun fet violent com l'apunyalament d'un dels porters al setembre de 2001 a mans d'un dels implicats en el cas anomenat el crim de la Vila Olímpica que havia costat la vida a un jove prop del port olímpic. 
En els seus últims anys de vida, el local va ser gestionat per Bovedagroup i obria de dimecres a diumenge. La façana exterior era decorada amb un grup de fades. Els dimecres eren freqüents les Erasmus Party's i els dijous les festes universitàries. L'entrada era lliure entre setmana. El tipus de música era d'allò més variat i el tipus de clientela també.  A l'estiu ruixaven a la gent amb aspersors d'aigua per combatre la calor. Per a un bon grup d'habituals del lloc -els que tenien prou recursos per no haver de recòrrer al botellón- era típic anar al Bóveda després d'haver passat per la macrotaverna L'Ovella Negra situada al costat.
A finals de 2007 Bóveda va tancar portes i posteriorment el local va ser enderrocat i convertit en solar. L'entranyable futbolí va resistir fins al final.

*2002.- Aspecte exterior de la discoteca Bóveda amb la façana negra decorada amb fades pintades.

*2005.- Un flyer anunciador de les Erasmus Party's que tenien lloc a Boveda les nits dels dimecres en la seva última etapa.
 
Una nova Sala Bóveda, avui encara existent, va ser oberta uns anys després al carrer Roc Boronat 33, dins un espai industrial que anteriorment havia ocupat la discoteca Mephisto.
 
*1994.- Imatge nocturna de l'entrada a la Sala Bóveda del carrer pallars (Foto: Ignasi R. Renom)